Niels Torp 1924–2022

Eräneuvos

Niels Torp

13.6. 2:00

Eräneuvos Niels ”Nisse” Torp kuoli 15. maaliskuuta 2022 Hämeenlinnassa. Hän oli 97-vuotias, syntynyt 30. syyskuuta 1924 Vanajassa.

Torpin vanhemmat tulivat 1909 Tanskasta Suomeen häämatkalle jääden sen myötä uuteen kotimaahansa loppuiäkseen. Isä Frederik aloitti pian saapumisensa jälkeen riistanhoitajana Rosenlew-yhtymän palveluksessa Harvialassa. Tästä ammatista sekä pestistä tuli myöhemmin myös pojan ura hänen eläköitymiseensä asti vuonna 1988.

Riistanhoidon perusteet Niels Torp oppi jo nuorena toimiessaan isänsä apulaisena. Hän opiskeli metsäteknikoksi Tammisaaren metsäkoulussa ja myöhemmin riistanhoitajaksi Öster Malman riistanhoitokoulussa Ruotsissa.

Työt metsäteknikkona ja riistanhoitajana olivat uran alkuaikoina haastava yhdistelmä. Yleisen käsityksen mukaan elinvoimaiset riistakannat olivat siihen aikaan ristiriidassa metsänhoidollisten tavoitteiden kanssa. Torpin ajoittain vahvat mielipiteet ja valmius puolustaa niitä osoittautuivat kuitenkin oikeiksi, ja nykyään riistakannat yhdessä luonnon monimuotoisuuden kanssa mielletäänkin arvostetuiksi kokonaisuuksiksi.

Fasaanien kasvatus Harvialassa sekä isojen jahtien järjestäminen olivat merkittävässä roolissa Torpin työssä. Kaikki jahteihin osallistuneet, yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta arvostivat suuresti niiden järjestelmällisyyttä ja turvallisuutta.

Torpin elämässä metsästyskoirat olivat isossa roolissa. Useista tutuksi tulleista roduista pointterit tulivat olemaan hänelle rakkaimpia. Hänet tunnettiin niiden arvostettuna kasvattajana, kilpailijana ja kokeiden ylituomarina. Ajoittain kriittinen, mutta aina oikeudenmukainen herrasmies oli tunnettu arvostuksestaan naisia kohtaan sekä koirapiireissä että niiden ulkopuolella.

Niels Torp oli yksi Suomen Ammattiriistanhoitajat ry:n perustajajäsen ja myöhemmin yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Ansioistaan riistanhoidon ja sen kehittämisen parissa hän sai vuonna 1991 eräneuvoksen arvonimen, jonka hänelle myönsi Tasavallan Presidentti.

Sotiemme veteraani osallistui moniin etulinjan taisteluihin. Nisse haavoittui vakavasti jatkosodassa vuonna 1944. Toipuminen kesti pitkään.

Vapaa-aikanaan Nisse kalasti monipuolisesti. Erityisesti pilkkiminen, Lapin uistelureissut ystävien kanssa ja ravustus olivat hänelle mieluisia. Musikaalisuus näkyi ja ennen kaikkea kuului klarinetin soiton ja kuorolaulun muodossa. Ystävät ja sukulaiset arvostivat hänen omintakeista huumorintajuaan, ja yhteis- ja snapsilaulut kuuluivat usein yhteisiin illanviettoihin. Hänellä oli suuri joukko ystäviä. Nisse piti myös säännöllisesti yhteyttä tanskalaisiin serkkuihinsa, ja matkusti usein tapaamaan heitä.

Nissen lähipiiriin kuuluivat vaimo Anja sekä sisarusten lapset perheineen.

Leif Hagelstam

Kirjoittaja on Niels Torpin ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset