Eino Julkunen 1924–2022

Liikunnanopettaja

Eino Julkunen

18.6. 2:00

Liikunnanopettaja Eino Julkunen kuoli 20. toukokuuta 98 vuoden iässä Espoossa, missä hän vietti viimeiset vuotensa. Hän oli syntynyt 9. maaliskuuta 1924 Kuopiossa.

Julkunen eli suurimman osan elämäänsä synnyinkaupungissaan ja henkisessä kotikaupungissaan Kuopiossa. Savolaisuus ja savolainen mielenlaatu leimasivat häntä loppuun saakka.

Eino Julkunen teki työuransa poikien liikunnanopettajana ensin Kannuksen ja Joensuun yhteiskouluissa ja sittemmin Kuopiossa Minna Canthin yhteiskoulussa ja Klassikassa.

Työssä hänelle oli tärkeää liikuntalajien monipuolinen opettaminen, hyvä ryhmänhallinta, mutta myös huumorin viljely opetuksessa. Koululaisryhmiä hän vei luokkaretkille ja urheilukilpailuihin sekä kotimaahan että ulkomaille.

Julkunen oli mukana monenlaisessa urheilun seura- ja järjestötoiminnassa. Hän toimi työuransa alkuaikoina valmentajana, ja valmensi urheilijoita myös Saksassa. Hän toimi yhdyshenkilönä ulkomaalaisten, lähinnä saksalaisten urheilijoiden vierailuilla Suomessa.

Lähimpänä hänen sydäntään oli yleisurheilu, jota hän itsekin harrasti nuorempana. Erityisesti juoksu, keihäänheitto sekä pituus- ja korkeushyppy olivat mieluisia lajeja. Vielä pitkälle vanhuuteen hän teki päivittäin pitkiä lenkkejä, ja asuessaan talvisin Espanjassa jokapäiväiset kävelymatkat suuntautuivat läheisille appelsiiniviljelmille.

Kansainvälisyys oli Julkuselle myös luontaista. Hän puhui sujuvaa saksaa ja oli henkilönä sosiaalinen ja esiintymiskykyinen. Hänelle muodostui hyviä ystävyyssuhteita Saksassa, jossa hän vietti useita kesiä.

Julkunen oli Kuopion kaupungin saksalaisen ystävyyskaupungin Castrop-Rauxelin kuopiolainen yhdyshenkilö ja toimi muutenkin aktiivisesti suomalaissaksalaisten ystävyyssuhteiden edistämiseksi. Hän oli utelias vieraiden kulttuurien tutkija ja teki pitkiä automatkoja eri puolille Eurooppaa, Venäjää, Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa.

Kesämökki oli Eino Julkuselle rakas paikka. Hän nautti fyysisestä työnteosta, kasvien ja marjojen viljelystä, metsänhoidosta, kalastuksesta ja kasvatti myös lampaita, kanoja ja kalkkunoita.

Julkusen nuoruus kului sodassa. Hän lähti rintamalle jo 17-vuotiaana nuorukaisena ja taisteli maailmansodassa monilla rintamilla. Myöhemmin hän oli mukana sotainvalidien ja veteraanien toiminnassa.

Eino Julkusella oli viisi lasta, 17 lastenlasta ja 13 lastenlastenlasta.

Eero, Jaro, Tero ja Timo Julkunen

Kirjoittajat ovat Eino Julkusen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset