Matti Helkapalo 1932–2022

Elokuvaaja

Matti Helkapalo

22.6. 2:00

Elokuvaaja Matti Helkapalo kuoli 28. maaliskuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 16. joulukuuta 1932 Helsingin Kalliossa.Siellä syntyi myös rakkaus kieleen, paikalliseen slangiin.

Kun sota syttyi, vei isä Matin ja tämän Irma-siskon turvaan Lohjalle, jossa syttyi rakkaus Sammattiin ja Lohjaan. Sodan jälkeiset ylösrakennusvuodet olivat täynnä kiihkeää elämänrytmiä. Helkapalo liittyi NMKY:hyn eli Kristikaan ja kouluttautui koripalloilun erotuomariksi. Näin hän sai koottua sadoittain poikia koulun jumppasaliin pelaamaan ja laulamaan virsiä.

Kun Helkapalo sattumalta retkillään löysi divarista vanhan projektorin ja kameran, alkoi tuleva leipätyö hahmottua. Santahaminassa ollessaan lääkintämies oli jo kouluttautunut lyhytelokuvien valmistajaksi. Lisäksi Helkapalo kouluttautui vielä kukkaissidonnan opettajaksi. Sitten tuli tarjous, josta ei voinut kieltäytyä: Lii-Filmi Oy:stä tarjottiin vakituista työpaikkaa kuvaajana ja veronalennusfilmien tekijänä.

Vuonna 1957 Matti avioitui lastenhoitaja Mirja-Leena Maunulan kanssa. Heille syntyi kaksi poikaa Ari-Matti ja Jukka.

Lukuisten kaupunki-, kunta- ja kansankulttuurielokuvien ohella sadat 50-luvulta alkaneet veronalennuskuvat antoivat toimeentulon kymmenille kuvaajille vuoteen 1965. Se on autenttista ajankuvaa, jonka Yle on onneksemme hankkinut arkistoonsa. Vuodesta 1976 lähtien Helkapalo rekisteröi firmansa omalle nimelleen: Matti Helkapalo Oy.

Helkapalon harrastukset tukivat voimakkaasti elokuva-alaa ja kulttuuria. Hän toimi lähes satapäisen järjestön Suomen elokuvayhdistys ry:n puheenjohtajana ideanikkarina ja koossa pitävänä voimana lähes 35 vuotta. Hänelle myönnettiin vuonna 1991 Opetusministeriön ylimmän taiteilijaeläkkeen puolikas ansiokkaasta työstä elokuvan parissa.

Helkapalo oli kulttuurin monitoimimies.

Asuessaan joitakin vuosia Lohjalla, hän olivihreiden varavaltuutettu ja oitis mukana monissa kulttuuriyhdistyksissä. Erityisesti hän panosti Elias Lönnrotin kunniaksi vietettävään Sammatin Sampojuhlaan. Tästä tunnustuksena hänelle luovutettiin kunniakirja poikkeuksellisen ansiokkaasta 15-vuotisesta puheenjohtajakaudesta sekä myönnettiin ennen jakamaton arvonimi Sammatin Seppo – Seppo numero 1.

Näitä töitä tehtiin suurella sydämellä mutta ansio oli saatava muualta. Siihen tuli avuksi osaltaan Yleisradio, jonka kanssa yhteistyössä valmistui vielä isoja produktioita kuten esim. Kurt Jäger - erään vierasmaalaisen tarina tai hätähuuto Lohjanharjun puolesta Lohja vastaan Lohja.

Matti rakasti olla ihmisten ympäröimänä, kertoa tarinoita ja nostalgisoida. Rajaton kekseliäisyys synnytti jotain ennenkokematonta. Kallion kirkossa kirkkokansa sai kuullakseen jumalanpalveluksen slangiksi. ”Sana kartsalta” kuultiin Matin aloitteesta ja kehittämänä vuosia alkaen Aleksis Kiven päivästä 10.10.2003. Kirkko täyttyi kuin jouluna ikään.

Matin sanoin ”tärkeintä elämässä on toinen ihminen”. Erityiselle ihmiselle erityinen kiitos.

Maija-Liisa Wassmund

Ari-Matti Helkapalo

Kirjoittajat ovat Matti Helkapalon elämänkumppani ja poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset