Tapio Kuoppala 1948–2022

Lääketieteen tohtori, dosentti

Tapio Kuoppala

1.7. 2:00

Lääketieteen tohtori, dosentti ja erikoislääkäri Tapio Kuoppala kuoli 31. toukokuuta 2022 Tampereella 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ylistarossa 22. maaliskuuta 1948.

Kuoppala valmistui lääkäriksi Helsingistä 1974 ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Tampereelta 1981. Gynekologisen sädehoidon suppean erikoisalan tutkinnon hän suoritti Oulussa 1984. Väitöskirja D-vitamiinista raskauden aikana valmistui 1987. Synnytys- ja naistentautiopin dosentin arvo hänelle myönnettiin 2002.

Pääosan työurastaan Kuoppala teki Tampereen yliopistollisessa sairaalassa gynekologisia syöpäpotilaita hoitaen. Pitkän uran aikana gynekologisen syövänhoidon hoitokäytännöt muuttuivat paljon sekä leikkaus- että lääkehoidossa. 1980-luvulla Kuoppala piti luentoja munasarjasyövän laajan leikkaushoidon tarpeellisuudesta ja sittemmin aloitti Taysissa laajat imusolmukepoistot aortan ympäriltä.

Kuoppala oli ennakkoluulottomasti ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön vatsaontelon tähystysmenetelmää myös gynekologisten syöpien leikkaushoidossa. Kuoppala oli kirurgi, jolta ei mennyt sormi suuhun hankalassakaan paikassa. Hänen niksinsä elävät edelleen Taysin leikkaussalissa ja hänen mukaansa on nimetty myös kohdunpoistoleikkauksissa käytettävä instrumentti ja useita toimintatapoja.

Luonteeltaan Kuoppala oli suora pohjalainen. Vaikka joku saattoi häntä joskus luonnehtia itsepäiseksi ja joskus kuultiin muutama ärähdyskin, niin sisällä sykkinyttä lempeää sydäntä ei ollut vaikea havaita. Tiukan paikan tullen kollega ei koskaan jäänyt pulaan, vaan Tapiolta sai aina tarvitsemansa avun. Tarpeen tullen hänestä sai myös väittelykaverin, ja erilaisista vahvoista mielipiteistä huolimatta keskustelu päättyi aina hymy huulilla.

Tapio avioitui nuoruudenrakkautensa Kaisan kanssa 1970, ja avioliitto kesti Tapion kuolemaan asti. Lapsia syntyi neljä ja lapsenlapsia 15. Tapio usein työmaalla kertoi ylpeänä vaimostaan, lapsistaan ja heidän saavutuksistaan. Perhe eli yhdessä arkea ja juhlaa, vaikka siivouspäivänä Tapiolla ei niin kiire kotiin työstä ollutkaan.

Tapio jäi ansaitsemalleen eläkkeelle kesällä 2012. Sitä juhlistettiin suuren kollega- ja ystäväjoukon kesken.Kutsuvieraita tuli ympäri Suomea sankoin joukoin.

Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Tapio sairastui vakavasti mutta jatkoi elämäänsä Kaisan kanssa nauttien ystäviensä seurasta, mökkeilystä, penkkiurheilusta ja hyvästä huumorista. Voimien jo hiipuessakin Tapio osallistui vaimonsa kanssa entisen osastonsa moniin juhlatilaisuuksiin.

Kari Nieminen

Johanna Mäenpää

Eija Tomás

Kirjoittajat ovat Tapio Kuoppalan työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset