Guy Ahonen 1952–2022

Professori

Guy Ahonen

23.6. 2:00

Professori emeritus Guy Ahonen kuoli keuhkosyövän uuvuttamana 10. toukokuuta 2022 Espoossa. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 4. helmikuuta 1952 Helsingissä.

Yrittäjäperheeseen syntynyt Ahonen sai kotoaan yritystoiminnan mallia.Kouluvuosiensa jälkeen Ahonen suuntasi Hankenille, jossa hän opiskeli ensin ekonomiksi 1978 ja väitteli tohtoriksi 1983. Työelämän kehittämisen taloudelliset vaikutukset olivat kiinnostuksen kohteena heti alusta lähtien.

Ahonen tutustui vaimoonsa Harrietiin jo kouluaikana, ja he avioituivat 1975. Perhe täydentyi pian kahdella pojalla. Ahonen oli hyvin perhekeskeinen. Työssään hänellä oli periaate ”kahdeksasta neljään”, jota hän noudatti myös professorin ja johtajan tehtävissään. Hän oli sitä mieltä, että työ voi olla kahdeksan tunnin ajan kuinka kiireistä tahansa, mutta muu aika kuuluu perheelle, ystäville ja harrastuksille.

Perheen merkitys korostui viimeisten vuosien aikana, kun hän pääsi nauttimaan kolmen lapsenlapsen kautta isoisän elämästä.

Ahonen oli aktiivinen kuntoliikkuja, joka harrasti vuosikymmeniä juoksua ja viimeisen 10 vuoden aikana perehtyi triathloniin ja kuntosaliharjoitteluun. Yli 60-vuotiaana aloitettu uintiharjoittelu päätyi 1000 m:n vapaauintiin volttikäännöksillä!

Hän opasti myös lapsenlapsiaan eri liikuntalajien pariin. Tärkeä paikka vapaa-aikana oli Fiskarsin mökki, jossa työstä irtaantuminen tapahtui itsestään mielekkään tekemisen kautta.

Tiedemiehenä Ahosen intohimo oli aineettoman pääoman tutkimus ja siihen liittyen työhyvinvoinnin taloudellisten vaikutusten selvittäminen. Näillä alueilla hän teki kansainvälisesti merkittävää tutkimustyötä.

Yksi hänen suuri saavutuksensa oli henkilöstötilinpäätöksen tuominen Suomeen 1990-luvulla. Monipuolisista ansioistaan tutkimuksessa hän sai kansallisen työsuojelupalkinnon vuonna 2005.

Ahonen oli pidetty ja motivoiva väitöskirjatutkijoiden ohjaaja, hänen johdollaan valmistui 11 väitöskirjaa. Hän toimi aktiivisesti kansainvälisissä tutkimus- ja asiantuntijaverkostoissa. Viimeisen vuosikymmenen aikana, osin jo eläkkeellä ollessaan Ahonen keskittyi strategisen hyvinvoinnin ja sen talousvaikutusten tutkimiseen yhdessä tutkijaryhmämme kanssa.

Asennetta tutkijana kuvastaa se, että hänen viimeinen kongressiesiintymisensä oli marraskuussa 2021 ja joulukuussa ilmestyi viimeinen kansainvälinen artikkeli itseohjautuvuudella johtamisesta. Vielä helmikuussa 2022 hän osallistui täysipainoisesti uuden tutkimuksen suunnitelman tekemiseen.

Guy Ahonen oli tiedemies ja perheihminen. Hän oli ihmisenä positiivinen, muut huomioon ottava ja aina hyväntuulinen. Hänellä oli laaja ystäväpiiri niin Suomessa kuin ulkomailla.

Ossi Aura

Tomi Hussi

Kirjoittajat ovat Guy Ahosen oppilaita, kollegoita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset