Taito Mäkelä 1941–2022

Kunnallisneuvos

Taito Mäkelä

1.7. 2:00

Kunnallisneuvos ja ahtaaja Taito Mäkelä kuoli Haminassa 81-vuotiaana 26. toukokuuta 2022. Hän oli syntynyt Vehkalahdella 20. tammikuuta 1941.

Mäkelä teki päivätyönsä Haminan satamassa ahtaajana ja toimi vuosia sataman työsuojeluvaltuutettuna ja pääluottamusmiehenä. Hän vaikutti keskeisissä ammattiyhdistystehtävissä (AKT) 25 vuoden ajan. Mäkelälle myönnettiin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton kultainen ansiomerkki 1990.

Mäkelä vaikutti vuosikymmenet Haminan ja Kymenlaakson kunnallispolitiikassa SDP:n riveissä. Hän oli merkittävä toimija puolueessaan ja Haminan Työväenyhdistyksessä. Haminan kaupunginvaltuustoon Mäkelä valittiin 1968 ja erilaiset luottamustoimet jatkuivat aina vuoteen 2004 saakka.

Mäkelää kiinnosti erityisesti talous ja makrotalouden ilmiöiden merkitys kotikaupunki Haminan kehitykseen. Hän näki ison kuvan ja päätösten merkityksen tulevaisuuteen. Mäkelä oli keskeinen vaikuttaja myös Haminan sataman kehittämisessä.

Vuosien varrelle mahtui monta Haminan kaupungin kannalta tärkeää käännettä, joista yksi merkittävimmistä poliittisista päätöksistä oli Haminan ja Vehkalahden kuntaliitos.

Vuonna 2003 tasavallan presidentti myönsi Mäkelälle kunnallisneuvoksen arvonimen, jonka Mäkelä sai ensimmäisenä Haminan kaupungin luottamushenkilönä. Samana vuonna Ruotsin kuningas ojensi Mäkelälle Pohjantähti-ritarikunnan suurristin rintatähtineen.

Mäkelä kuului kansainvälisen Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalin perustajakaartiin, vaikutti vuosia Tattoo-toimikunnassa, piti sotilasmusiikista ja arvosti veteraanien työtä. Työstään sotilasmusiikin hyväksi Mäkelälle myönnettiin Sotilasmusiikkiristi 2000 ja Hamina Tattoon kultainen ansiomerkki 2004. Reserviupseerikoulu huomioi joukko-osastoristillä 1998.

Taito Mäkelä oli monessa mukana, häneen luotettiin ja häntä arvostettiin. Taitolle asioiden edistäminen oli pitkäjänteistä yhteistyötä yli puoluerajojen, jossa yhteinen etu ja luottamustehtävissä Haminan paras olivat ensisijaisia.

Kulttuuri ja käsillä tekeminen olivat Mäkelälle tärkeitä. Kun politiikassa käytiin tiukkoja neuvotteluita ja edessä oli vaikeita päätöksiä, Taiton runo tai laulu kevensi ilmapiiriä ja asioissa päästiin taas eteenpäin. Mäkelä toteutti tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteita koko elämänsä ajan. Työssä, politiikassa ja kotona Taiton tunnuslause oli: ”Asioista voi – ja pitää – aina neuvotella.”

Sanna Gango

Eeva Rautamaa

Hannu Muhonen

Kirjoittajat ovat Taito Mäkelän tytär, ystävä ja yhteistyökumppani sekä Haminan kaupunginjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset