Reijo Sarkola 1940–2022

Pääinsinööri

Reijo Sarkola

23.6. 2:00

Pääinsinööri Reijo Sarkola kuoli kotonaan Espoossa 16. maaliskuuta 2022 vaikeaan sairauteen. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. elokuuta 1940.

Varhaislapsuutensa Sarkola vietti Lauttasaaressa, jossa kävi kansakoulun. Perhe hajosi sodan jälkimainingeissa, ja yksinhuoltajaäiti muutti kolmen lapsensa kanssa Töölöön. Koulu muuttui Kruununhaan Svenska lyceumiin.

Kotitalo Töölöntorinkadula oli elokuvaohjaaja Hannu Lemisen ja hänen vaimonsa Helena Karan omistama. Ei ihme, että Sarkola kumppaneineen sukelsi keskelle 1950-luvun värikästä elokuvamaailmaa. Joka korttelissa oli elokuvateatteri. Suosituin legendaarinen Bio Hesperia, jonka pienessä salissa pojat rynnivät Zorron jäljissä seikkailusta toiseen. Ystävyys on pitänyt Töölön pojat yhdessä tähän päivään saakka.

Seikkailun kaipuu vei Sarkolan merille. Haaveena oli pitkään konemestarin tutkinto, mutta opiskelunsa aikana Sarkola tapasi tulevan vaimonsa Sadun ja suunnitelmat muuttuivat. Koneteknikoksi hän valmistui 1965.

Ratkaiseva päätös oli hakeutua suunnittelutehtäviin Insinööritoimisto Jaakko Pöyry & Co:n palvelukseen. Siitä alkoi Sarkolan tie ympäri maailmaa suunnittelemaan paperi- ja selluloosatehtaita. Sarkolan aloittaessa Pöyryllä oli muutama sata henkilöä palkkalistoilla ja kaikki tunsivat toisensa. Ensimmäinen ulkomaankomennus vei nuoren perheen Kanadaan Kitimatiin, jossa pioneerijoukon tehtävänä oli Enso-Gutzeitin Eurocan Pulp & Paper Co:n paperikoneen ja sulfaattitehtaan uudistustyöt.

Ulkomaan komennuksista tulikin Sarkolan korkeakoulu vaativiin suunnittelutehtäviin. Brasiliassa hän oli kolmeen otteeseen yhteensä kymmenen vuotta. Yksi merkittävimmistä oli Aracrutz Cellulose S.A. selluloosatehtaan rakentaminen. Sitä ennen hän oli pääsuunnittelijana mm. Etelä-Afrikassa Mondi Paper Company Ltd:n perustamishankkeessa. Viisi vuotta vierähti myös Indonesiassa Sumatralla Kerincissä. Lyhyempiä jaksoja Sarkola oli Portugalissa, Itävallassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Työtoverien mukaan mikään ei vaikuttanut olevan vaikeaa Reijolle. Aina löytyi näkökulmia, jotka avasivat teitä eteenpäin. Hän oli helposti lähestyttävä, positiivinen ja auttavainen. Sosiaalisesti lahjakkaana Reijo sai elämänikäisiä ystäviä kaikissa työkohteissaan. Vaimo seurasi mukana miltei kaikilla työkomennuksilla ja alkuun myös tytär ja poika. Tyttären sanoin isä opetti hänelle: ”Ei paniikkia, kaikki järjestyy!”

Reijon harrastuksia olivat tennis ja erityisesti purjehdus, josta hän nautti vaimonsa kanssa vielä viimeisenä kesänään.

Irma Sarkola-Salonen

Asko Sarkola

Kirjoittajat ovat Reijo Sarkolan sisko ja veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset