Antero Uusivirta 1925–2022

Ekonomi

Antero Uusivirta

2.7. 2:00

Ekonomi Väinö Antero Uusivirta kuoli 29. maaliskuuta 2022 Espoossa 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 17. tammikuuta 1925.

Uusivirta asui nuoruutensa Helsingin Pakilassa ja kävi Oulunkylän yhteiskoulun. Hänet julistettiin ylioppilaaksi, kun hän oli saanut kutsun rintamalle 18-vuotiaana abiturienttina jatkosodassa 1943. Sodan jälkeen hän valmistui Helsingin Kauppakorkeakoulusta ekonomiksi.

Uusivirta solmi avioliiton kuvaamataidonopettaja Maire Järvisen kanssa vuonna 1950, ja perheessä oli neljä lasta.

Uusivirta suuntautui alusta alkaen kansainväliselle kuljetus- ja huolinta-alalle, jossa hän loi pitkän ja menestyksekkään uran. Hän koki haasteellisena ja mielenkiintoisena alan, jossa hän saattoi käyttää erinomaista kielitaitoaan ja matkustaa eri puolilla maailmaa luomassa asiakassuhteita ja yhteistyökumppanuuksia.

Hän toimi useissa alan järjestöissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä Suomen liikemiesyhdistyksessä. Eläkkeelle hän jäi Merihuolto Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 1987.

Eläköidyttyään Anterolle jäi aikaa lukemiselle ja ajankohtaisten asioiden aktiiviseen seuraamiseen sekä rakkaille harrastuksilleen, joita olivat veneily saaristossa ja urheilukalastus kotimaassa ja Norjassa sekä syvänmeren kalastus maailman merillä.

Hän teki usein hiihtoreissuja Lappiin ja Alpeillekin sekä pelasi golfia Suomessa ja Espanjan auringon alla.

Espoon sotaveteraanien toiminta kiinnosti häntä myös ja veteraanijumpassa Antero hoiti kuntoaan aina yli 90-vuotiaaksi asti.

Perheen koti Tapiolan Itärannassa ja kesäpaikka Porvoossa Sondbyssä olivat tärkeitä lasten perheiden ja ystävien tapaamispaikkoja. Kesäpaikassa vietettiin monia ikimuistoisia rapujuhlia perheen ja ystävien kesken.

Antero oli luonteeltaan seurallinen ja huumorintajuinen, mutta toisaalta hyvin määrätietoinen ja oman arvonsa tunteva vanhanajan yritysjohtaja.

Viimeiset kolme vuottaan hän asui hyvässä hoidossa Viherlaaksossa Palvelukoti Sylvissä, jonka henkilökunta monesti kertoi Anterolla olevan mukavasti pilkettä silmäkulmassa. Anteron lähipiiriin kuuluivat neljän lapsen perheet lapsineen ja lastenlapsineen.

Juhani Uusivirta

Heidi Pelkonen

Tiina Bäckman

Kirjoittajat ovat Antero Uusivirran lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset