Keijo Ahlqvist 1955–2022

Sarjakuvataiteilija

Keijo Ahlqvist

5.7. 2:00

Sarjakuvataiteilija ja -opettaja Keijo Ahlqvist kuoli Kemissä 22. kesäkuuta 2022 vaikeaan sairauteen. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Kauhajoella 17. kesäkuuta 1955.

Ahlqvist julkaisi ensimmäisen sarjakuvansa Rotta Linkren seikkailee vuonna 1979 opiskellessaan Turun yliopistossa. Sittemmin hän opiskeli Sirola-opiston kulttuurisihteerilinjalla.

Vuonna 1984 Ahlqvist meni siviilipalvelukseen Kemin kulttuuritoimistoon. Kemin kaupunki oli alkanut järjestää vuonna 1981 sarjakuvakilpailua ja sen ympärille Kemin sarjakuvapäiviä.

Ahlqvist asettui Kemiin ja osallistui sarjakuvakulttuurin kehittämiseen. Siitä työstä hän sai Kemin kaupungin kulttuuripalkinnon vuosina 1987 ja 1989 ja sarjakuvapäivien Lempi Grand Prix’n vuonna 2001. Suomen sarjakuvaseura nimitti Ahlqvistin sarjakuvaneuvokseksi vuonna 2009.

Hyöty- tai infosarjakuvan kehittäjänä Ahlqvist oli uranuurtajia. Hän piirsi kunnallispoliittista Kemistit-huumorisarjakuvaa kaupungin tiedotuslehteen 1984 ja Kemin vuoden 1985 kunnalliskertomuksen sarjakuvaksi nimellä Kertomus kaupungista.

Ahlqvist osallistui sarjakuvamuotoisten kunnalliskertomusten tekoon myös jatkossa. Viimeinen itsenäinen julkaisu oli Jyviä ja papanoita: Kemin kaupungin kunnalliskertomus 1993, mutta vielä vuoden 1998 kunnalliskertomus ilmestyi strippeinä Pohjolan Sanomat -lehdessä.

Ahlqvist oli mukana tekemässä myös muun muassa vuonna 1995 julkaistua kirjasta Alkaa valjeta: Kemi-Tornio-alueen strategia elinvoiman turvaamiseksi.

Ahlqvist teki Ari Kutilan (1961–2010) kanssa ensimmäisen suomalaisen sarjakuvan tekemisen oppikirjan Piirrä sarjakuvaa! (1988), tietysti sarjakuvana.

Kutila ja Ahlqvist tuottivat 1990-luvulla hyötysarjakuvaa muun muassa eri oppilaitoksille, pelastustoimelle (säteilyturvavalistusta), työvoimatoimistolle ja sosiaalitoimistolle.

Ahlqvist julkaisi myös sarjakuvamuotoisia arvosteluja Kansan Tahto -lehdessä. Hänen ohellaan sellaista on harjoittanut ahkerimmin arvostettu amerikkalainen Art Spiegelman.

Ahlqvist alkoi opettaa sarjakuvaa jo 1980-luvulla, mutta teki merkittävimmän työnsä sillä saralla Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla, jota oli perustamassa vuonna 2000.

Omaperäinen opettaja Ahlqvist etsi aina uutta, kannusti opiskelijoitaan tekemään sarjakuvablogeja ja piirsi itse puhelimen ruudulle, jolta työt sai heti julki verkossa.

Kuvaavaa Ahlqvistin paneutumiselle opettajantyöhönsä on, että välillä hän otti opintovapaata ja loikkasi opiskelijaksi Limingassa, kuvataidelinjalle 2009 ja omalle sarjakuvalinjalleen 2015. Näön heiketessä hän jäi eläkkeelle vuonna 2017.

Viime vuosina Ahlqvist julkaisi kolme sarjakuvakirjaa. Viimeinen, nimeltään Taide (2022), on poleeminen ylistys taiteelle.

Ahlqvistin tuotantoa on esillä Oulun pääkirjastossa Sarjasto-sarjakuvakirjaston näyttelyssä elokuun loppuun saakka.

Harri Römpötti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset