Altti Majava 1932–2022

Valtiotieteiden lisensiaatti, dosentti

Altti Majava

6.7. 2:00

Valtiotieteiden lisensiaatti, dosentti Altti Majava kuoli kotonaan Helsingissä 12. kesäkuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Posiolla 8. helmikuuta 1932.

Altti Majava oli erinomainen esimerkki henkilöstä, joka kovalla työllä, hyvien ihmisten saattamana ja onnekkaiden käänteidenkin kautta nousi vaatimattomista oloista merkittävään yhteiskunnalliseen asemaan.

Majavan isä menehtyi vankileirillä jouduttuaan joulukuussa 1941 venäläisen vangiksi, ja Altti joutui jo varhain kantamaan vastuuta yksinhuoltajaäidin tukena pohjoisen karuissa oloissa.

Koettelemukset jatkuivat, kun Majava 12-vuotiaana Lapin sodan evakkomatkalla syksyllä 1944 menetti kranaatinräjähdyksessä vasemman kätensä lähes kaikki sormet.

Oulun sotasairaalassa kuitenkin havaittiin hänen älynsä ja kiinnostus lukemiseen, ja kun sotaorpoa ja -vammaista ei voitu lähettää takaisin korpeen pienviljelijäksi, hänet saatettiin opintielle ystävien tuella.

Näin Majavan elämä sai uuden suunnan, joka päätyi työn ohella suoritetun ylioppilastutkinnon kautta Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan ja sittemmin filosofian lisensiaatin tutkintoon Göteborgin yliopistossa.

Majavasta tuli kansainvälistäkin mainetta niittänyt väestöntutkija, joka toimi mm. Tukholman yliopistossa legendaarisen Gunnar Myrdalin alaisuudessa. Monipuolinen työura vei Väestöliitosta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja valtion eri suunnitteluyksiköiden kautta työministeriön suunnittelutoimiston päälliköksi kahden vuosikymmenen ajaksi.

Tuossa tehtävässä Majava käynnisti suomalaisen työvoimapoliittisen tutkimustoiminnan ja vaikutti keskeisesti Suomen siirtolaisuuspolitiikan kehittämiseen.

Esimiehenä Altti oli joviaali, kannustava ja alaisiaan puolustava. Suoraselkäisenä virkamiehenä hän ei kaihtanut ilmaista mielipiteitään monenkirjaville poliittisille esimiehilleen. Akateemiselle uralle Altti palasi 1990-luvulla hoitaessaan mm. väestötieteen professorin virkaa.

Nuoruusvuosinaan Altti vaikutti partiolippukunta Pohjan Veikoissa partionimellään ”Naama”. Hän myös perusti Suomen Väestötieteen yhdistyksen ja oli sen pitkäaikainen puheenjohtaja. Myöhemmin hänen rakkaaksi harrastuksekseen muodostui Sotainvalidien Veljesliitto.

Sitoutumaton virkamies kiinnostui eläkeläisenä politiikasta ja toimi Liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtajana vuosituhannen vaihteessa.

Altti osallistui ahkerasti julkiseen keskusteluun. Kaukonäköisyyttä osoitti mm. se, että hän jo vuonna 1999 kirjoitti Venäjän luisuvan Vladimir Putinin aikana diktatuuriin.

Perhe oli Altille kaikki kaikessa. Lapsilleen hän oli peruskallio, pyyteetön ja auttavainen. Suhteet lapsenlapsiin Annetteen ja Markukseen olivat erityisen lämpimät.

Puolisonsa Irmelin Hildénin kanssa Altti vietti yli kuusikymmenvuotisen yhteisen elämän, toistensa ajattelua rikastuttaen. Altti toimi Irmelin omaishoitajana kaksikymmentä vuotta ja saattoi tämän viimeiselle matkalleen vain muutamaa viikkoa ennen omaa kuolemaansa.

Juhani Lönnroth

Anna-Maria Majava

Kirjoittajat ovat Altti Majavan entinen työtoveri ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset