Ritva Valtakoski 1930–2022

Näyttelijä

Ritva Valtakoski

16.7. 2:00

Näyttelijä Ritva Valtakoski (o.s. Aaltonen) kuoli Turussa 24. toukokuuta 2022 pitkään sairastettuaan. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Turussa 27. toukokuuta 1930.

Valtakosken vanhemmat tartuttivat teatteriharrastuksen tyttäreensä. Tämä liittyi Kipinä-kuoroon, jonka solistina lauloi 10-vuotisjuhlakonsertissa. Turun teatterin avustaja hänestä tuli 15-vuotiaana.

Valtakoski kävi kansakoulun ja ammattikoulun ompelijalinjan. Koulun jälkeen hän oli Barker-kutomolla pakkaamossa ja iltaisin avusti teatterissa.

Tuleva aviomies Jussi Valtakoski tuli teatteriin järjestäjäksi ja näyttelijäksi vuonna 1946. Hän järjesti kesäisin teatterikiertueita, kun palkkaa ei maksettu. Teatterista tuli Turun kaupunginteatteri. Ritva ja Jussi alkoivat seurustella, ja Ritva pääsi mukaan ensimmäiselle kesäkiertueelle vuonna 1948. He menivät naimisiin, ja esikoinen syntyi 1950 ja toinen poika 1952.

Ritva Valtakoski teki koko ammatillisen uransa Turun kaupunginteatterissa. Eniten hän piti musiikki- ja lastennäytelmistä.

Valtakoski oli oman aikansa ensimmäinen musikaalitähti esittäen Annie Mestariampujaa. My Fair Ladyn pääroolin Elizan hän näytteli 1962. Aikaisemmin näytelmää oli esitetty Helsingissä ruotsinkielisenä.

My Fair Ladya esitettiin täysille katsomoille, kunnes päätähden yllätysraskauden takia esitykset lopetettiin, ja huhtikuussa 1964 Ritva synnytti tytön.

Ritva huolehti perheestään, ja hänellä oli päävastuu kotiasioiden luistamisesta. Hän opetti pojat kotitöihin. Hän huolehti myös omista vanhemmistaan, jotka olivat mukana kesäisin vuokramökeillä katsoen lastenlapsien perään. Oma mökki valmistui vuonna 1974 saareen Lokalahdelle. Vuonna 1984 Ritva joutui jäämään eläkkeelle tuki- ja liikuntaelinongelmien takia.

Ritva tunsi alemmuutta vähäisen koulunkäynnin takia, joten hän kannusti jälkikasvua opiskelemaan. Ritva oli nauravainen ja eloisa, ja monesti hänestä tuli juhlien keskipiste, joka ylläpiti tunnelmaa. Hän nautti mielellään lasillisen ja tokaisi: ”Ne ottaa, joilla on!”

Silloin vielä, kun meillä oli puheyhteys Ritvaan, hän toisteli usein: ”Kuinka merkillistä elämä on!” Kuinka oikeassa hän olikaan.

Ritvan muistoa vaalimaan jäävät lapset, lapsenlapset ja lastenlastenlapset.

Timo Valtakoski

Kirjoittaja on Ritva Valtakosken poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset