Veikko Juurikas 1924–2022

Insinöörieversti

Veikko Juurikas

13.7. 2:00

Pilvenveikko, insinöörieversti Veikko Olavi Juurikas kuoli 7. toukokuuta 2022 Violakodissa Tampereella. Hän oli 97-vuotias, syntynyt Kouvolassa 9. marraskuuta 1924.

Veikko ”Jurre” Juurikas opiskeli diplomi-insinööriksi Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä. Hän aloitti Kauhavalla OhjK6:n, joka siirtyi Ruoveden Siikakankaalle, jossa ohjaajakoulutus annettiin. Kurssi lomautettiin 10 päiväksi lokakuun alussa välirauhansopimuksen kieltäessä lentotoiminnan, ja kurssi lopetettiin 28.10.1944.

Juurikas osallistui yhdelle sotalennolle pommituskoneen tähystäjänä, mutta hänen varsinaiseksi ammatikseen ei kuitenkaan muodostunut lentäminen, sillä hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa lentokonealan diplomi-insinööriksi.

Valmetin lentokonetehtaan palveluksessa Juurikas toimi lentokoneiden valmistukseen liittyvissä tehtävissä, joista viimeksi ilmavoimille hankitun Fouga Magister koneen ns. 4-sarjan kokoonpano- ja valmistustehtävissä. Ilmavoimien palvelukseen hän siirtyi vuonna 1966. Siellä Juurikkaan tehtävänä oli Mig-hävittäjien (MiG-21F-13) tehdashuoltojen koordinointi ja toimintaan liittyvä tekniikka.

Juurikas sai suuret valtuudet sekä Valmetin lentokonetehtaan että lennoston suuntaan. Tehtävän hoitaminen edellytti lukuisia matkoja ja konsultaatioita, joiden matkakohteina Neuvostoliitossa olivat erityisesti Moskova ja Neuvostoliittoon kuulunut Ukrainan alueen Lvov.

Vuoden 1969 lopulla Juurikas osallistui Ruotsissa, yhdessä ilmavoimien johdon kanssa Saab Drakenin hankintaneuvotteluihin. Neuvotteluja johti kenraali Kauko Pöyhönen.

Juurikkaan laajaa ammattitaitoa arvostettiin ilmavoimissa. Hän toimi vuosina 1972–1982 Ilmavoimien varikon teknillisen osaston päällikkönä ja vuosina 1982–1984 Ilmavoimien esikunnan teknillisen osaston päällikkönä.

Juurikas jäi eläkkeelle Ilmavoimista vuonna 1982. Arvostettuna lentokoneinsinöörinä hänen toimintansa jatkui Instrumentointi Oy:n palveluksessa vuosina 1984–1987.

Eläkevuosina Jurre osallistui ilmailuun liittyviin vapaa-ajan toimintoihin, joista yksi tärkeimmistä oli Pilvenveikot-yhdistys. Hän johti Lentovarikon killan perustamista valmistelevaa työryhmää.

Veikko Juurikas toimitti kaksi Lentovarikon Killan julkaisemaa kirjaa: Lentomestari Eino Juurikas: Muisteluita ja muistiinpanoja (1995) sekä Lentomestarit (1999).

Esko Mälkönen

Kirjoittaja on Veikko Juurikkaan pitkäaikainen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset