Pekka Lappi 1949–2022

Äänisuunnittelija

Pekka Lappi

16.7. 2:00

Äänisuunnittelija Pekka Lappi kuoli sairauskohtaukseen Helsingissä 12. kesäkuuta 2022. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Kajaanissa 21. helmikuuta 1949.

Lappi tuli kansainvälisestikin tunnetuksi Yleisradion Radioateljeen äänisuunnittelijana ja tunnistettavan soinnin toisena luojana, yhdessä tuottaja Harri Huhtamäen kanssa. Lappi oli Radioateljeessa 1980-luvun alkupuolelta eläkkeelle jäämiseensä saakka. Lapin ja Huhtamäen samanaikainen eläkkeelle siirtyminen lopetti samalla koko Radioateljeen.

Lappi opiskeli Sibelius-Akatemiassa 1960-luvulla kontrabassoa ja soitti Reijo Hirvelän tanssiorkesterissa. Yleisradioon hän päätyi Ylen äänitarkkailijakurssin kautta. Esimakua kunnianhimoisesta äänityöskentelystä hän sai Timo Humalojan Eurooppalainen odysseia -radiosarjassa ja niin ikään Humalojan tekemässä kuunnelmasovituksessa James Joycen Odysseuksesta.

Radioateljeessa Lappi oli tuottajan ja sihteerin ohella ainoa palkattu työntekijä, ja suurin osa ohjelmantekijöistä oli freelancereita. Käsikirjoittajat ja ohjaajat tulivat tuntemaan Lapin luotettavana ja leppoisana työkaverina, joka tuli toimeen kaikkien kanssa. Aloittelevallakin tekijällä oli turvallinen olo, sillä hän tiesi, että oli ohjelma muuten mitä tahansa, ainakin se kuulosti hyvältä. Lappi epäilemättä tiesi tämän itsekin, mutta itsekorostus oli hänelle vierasta.

Lapilla oli kärsivällisyyttä hioa yksityiskohtia niin lähelle täydellisyyttä kuin oli järkevää sekä kyky hienovaraisesti luotsata tekijöitä pois kaikkein pahimmista karikoista.

Lappi ehti kokea radion ohjelmanteon teknisen kehityksen isoista analogisista nauhureista ja mittavista äänipöydistä digitaalisiin työasemiin. Radioateljee oli myös teknisen kehityksen eturintamassa, ja 1990-luvulla eurooppalaisista radioyhtiöistä vierailtiin Ylessä katsastamassa työskentelyä uusilla välineillä.

1980-luvulta lähtien suomalaiset radiodokumentit ja radiofeaturet nousivat alan kansainväliselle huipulle eikä vähiten Lapin ansiosta. Radioateljee-soundista tuli asia, jonka kaikki alan kansainväliset tekijät tiesivät ja tunnistivat. Maanläheinen äänisuunnittelija osasi tehdä äänien konkretiaa joskus hyvinkin abstraktin korkealentoisista ideoista.

Eläkepäivinään Lappi oli tuttu näky Yleisradiossa, jossa hänen asiantuntemustaan hyödynnettiin myös varsinaisen työuran jälkeen. Workshopien vetämisen lisäksi hänen muun muassa täytyi selittää äänitysstudion toimintaa uuden sukupolven teknikoille, jotka hallitsivat tietokoneohjelmat mutta eivät studion laitteita.

Muut ajat Lappi vietti mökillään Kuhmoisissa tai matkoilla. Vähän ennen kuolemaansa hän sanoi, että eläkkeelle jäämisensä jälkeen hän on saanut vielä toteuttaa kaikki unelmansa, kuten viettää 70-vuotisjuhlaa Floridassa Ernest Hemingwayn kantakapakassa.

Lapin lähipiiriin kuuluivat kaksi aikuista lasta Marju ja Jukka, lapsenlapset Noora ja Peetu sekä ystävä Marjut.

Matti Ripatti

Harri Huhtamäki

Kirjoittajat ovat Pekka Lapin työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset