Heikki Hytönen 1941–2022

Rovasti, sairaalapastori

Heikki Hytönen

17.7. 2:00

Rovasti Heikki Hytönen kuoli 23. kesäkuuta 2022 Kajaanissa Toppilan hoitokodissa. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Rautalammilla 15. toukokuuta 1941.

Hytönen kirjoitti ylioppilaaksi Suonenjoen yhteislyseossa 1962. Teologian kandidaatin tutkinnon hän suoritti Helsingin yliopistossa 1967. Saman vuoden kesäkuussa hänet vihittiin papiksi Kuopion tuomiokirkossa. Vuoden ajan hän toimi Kajaanin kaupunki- ja maaseurakunnan pappina ja uskonnonopettajana Kajaanin lyseossa. Tämän jälkeen hän työskenteli Kajaanin rajavartiolaitoksen sotilaspastorina 1967–1970, tästä ajasta vuoden sotilaspastorina Kyproksella.

Vaimonsa Anjan Heikki Hytönen löysi Kajaanin seurakunnasta. He solmivat avioliiton 1970 ja saivat neljä lasta, joista toinen, Petteri, kuoli pian syntymänsä jälkeen.

Heikki Hytösen ura Kajaanin johtavana sairaalapappina kesti 34 vuotta. Se päättyi hänen jäädessään eläkkeelle 2004. Kainuun keskussairaalan sielunhoitajana hän kehitti omien sanojensa mukaan ”tšehovilaisen tavan” toimia sairaalapappina: hän toimi kiireettömästi, luottaen siihen, että hänet kyllä kutsutaan osastolle, kun häntä tarvitaan. Hän saattoi istua työhuoneessaan lukien rakastamaansa teologiaa tai venäläisiä klassikoita alkukielellä.

Sairaalapappien keskuudessa Hytönen tunnettiin viisaana ja kokeneena sielunhoitajana, joka mielellään pohti sielunhoidon teologiaa. Hän käytti maltillisia, filosofisia puheenvuoroja. Keskusteluissa hän eteni mieluummin kysellen kuin tietäen. Hänen lämmintä huumoriaan sävytti toista ihmistä kunnioittava humaani lähestymistapa.

Sairaalle, kärsivälle ja kuolevalle hän välitti hiljaista viestiä Jumalan rakkaudesta. Pitkän työkokemuksensa Hytönen hyödynsi myös työnohjaajana ja kouluttajana. Hän toimi vuosia sielunhoidon opettajana Kainuun sairaanhoito-oppilaitoksessa.

Valtakunnalliset sairaalasielunhoidon neuvottelupäivät pidettiin Kajaanissa Hytösen johdolla elokuussa 1981. Teemana oli ”Kun maja puretaan”. Heikki ja Anja Hytönen osallistuivat yhdessä Euroopan sielunhoitokonferenssiin Unkarin Debrecenissä kesällä 1993.

Sotkamon mökillään perhe viihtyi, Anja marjastaen, Heikki kalastaen, sienestäen ja lukien. Hänen lapsensa kertovat armon olleen isän ajattelun, uskon ja elämän keskeinen teologinen käsite. Lapsenlapset luonnehtivat ukkia maailman parhaaksi.

Rakkaan vaimon kuolema viisi vuotta sitten oli suuri menetys. Se heikensi Heikin jo silloin haurasta terveyttä dramaattisesti. Heikin pitkä saattohoito päättyi juuri ennen juhannusta. Vain muutamaa päivää aikaisemmin hän sanoi tyttärelleen: ”Minä menen Anjan luokse.”

Kirsti Aalto

Elina Vogel

Kirjoittajat ovat Heikki Hytösen kollega ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset