Kirsi Suvensalmi 1943–2022

Lastensuojeluaktiivi

Kirsi Suvensalmi

17.7. 2:00

Lastensuojeluaktiivi Kirsi KiiaSuvensalmi (o.s. Myllymäki) kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Terhokodissa Helsingissä 1. heinäkuuta 2022. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Helsingissä 11. heinäkuuta 1943.

Suvensalmi kasvoi Hertta ja Pauli Myllymäen esikoistyttärenä sosiaalidemokraattisessa ja yhteiskunnallisesti aktiivisessa toimittajaperheessä ja opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Varsinaisen ansiotyönsä hän teki mm. matkailualalla sekä suomalaisen viennin parissa.

Suvensalmi asui lähes koko aikuisikänsä Vantaalla ja osallistui usean vuosikymmenen ajan aktiivisesti kaupungin asioiden kehittämiseen mm. sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä opetuslautakunnan jäsenenä, Vantaan seurakuntayhtymän kasvatusasiainlautakunnassa ja SDP:n paikallistoiminnassa Rekolan Työväenyhdistyksessä.

Erityisesti hänen sydäntään lähellä oli lastensuojelu. Isoäiti ja suvun matriarkka, kansanedustaja, sosiaalineuvos Martta Salmela-Järvinen, oli vuonna 1936 perustamassa Helsingin ensikotia. Hänen jalanjäljissään Kirsi Suvensalmi toimi kuolemaansa saakka yli neljä vuosikymmentä aktiivisesti ensikotityössä, viimeiset 19 vuotta johtokunnan puheenjohtajana. Lisäksi hän toimi viimeisen kymmenen vuoden aikana vanhuspalveluiden parissa, mm. Marjatta Säätiön ja Diakoniasäätiö Foiben hallituksissa.

Suvensalmelle myönnettiin 2021 Suomen Leijonan ansioristi elämäntyöstään suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon parissa.

Kirsi jätti jäljen hyvin monen ihmisen elämään sekä persoonansa että toimintansa kautta. Hän oli hyvin sosiaalinen ja pidetty. Hän oli äärimmäisen tarmokas, määrätietoinen, asioihin syvästi perehtyvä ja luotettava olipa kyseessä työtehtävät, luottamustoimet tai perhejuhlien järjestäminen. Hän omasi vahvan, yhteistyöhön perustuvan arvomaailman ja halusi rakentaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa sekä edistää tasa-arvoa.

Kiialle tärkein arvo elämässä oli perhe ja yli 55-vuotinen avioliitto. Laajaan lähipiiriin lukeutuivat oma ja sisarusten perheet, viisi lastenlasta, suku sekä ystävät. Hän oli auttava ja kannustava äiti sekä mummi, joka vaali ja rakensi yhteisiä perinteitä ympärillään.

Hän karttoi määrätietoisesti luokittelemasta ja kutsumasta itseään eläkeläiseksi. Hän oli eläväinen ja aktiivinen persoona ja nautti vielä muutamia viikkoja ennen kuolemaansa monipuolisesti kulttuuritarjonnasta. Läpi elämänsä hän oli kiinnostunut historiasta ja kielten opiskelusta sekä matkailusta.

Erityisen rakas Kiialle kuitenkin oli suomalainen ja hämäläinen sielunmaisema, suvun Kukkaro-saari Hämeessä, Luopioisissa. Siellä Kiia vietti paljon aikaa nuoruudessa ja yli 60 kesää.

Tuomas Kurttila

Virpi Dufva

Susanna Laine

Kirjoittajat ovat Kirsi Suvensalmen kollega, ystävä ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset