Kerttu Itkonen 1937–2022

Kirjastonhoitaja

Kerttu Itkonen

27.7. 2:00

Kirjastonhoitaja, filosofian maisteri Kerttu Itkonen kuoli Helsingissä 3. heinäkuuta 2022. Hän oli 85-vuotias, syntyi Helsingissä 12. maaliskuuta 1937.

Itkosen vanhemmat olivat Lapin tutkija Toivo I. Itkonen ja maisteri Iina Itkonen, ja perheen henkinen perintö oli humanistinen sivistys ja kiinnostus oman kansan kieleen ja maahan. Kertun veli oli suomen kielen professori Terho Itkonen ja sisar mm. antiikin kirjallisuutta kääntänyt Marja Itkonen-Kaila.

Voi arvata, kuinka inspiroivia olivat tällaisen perheen ruokapöytäkeskustelut, joissa pohdittiin muitakin kuin päivänkohtaisia kysymyksiä.

Kerttu Itkonen kirjoitti ylioppilaaksi Tyttönormaalilyseosta. Töölössä asuvana hän liittyi Töölön tähystäjät -partiolippukuntaan ja eli päiviensä loppuun saakka siellä antamansa partiolupauksen mukaisesti ollen aina valmis auttamaan, kunnioittamaan muita ihmisiä ja vaalimaan luontoa.

Itkonen suoritti kirjastonhoitajan tutkinnon ja teki elämäntyönsä Kansallismuseon/Museoviraston kansallisessa erikoiskirjastossa, jonka alaa ovat arkeologia, taidehistoria ja kansatiede. Itkosen mainio muisti ja asiantuntemus olivat korvaamaton apu tutkijoille ja asianharrastajille.

Kerttu oli mukana monissa yhdistyksissä ammattiyhdistystoiminnasta alkaen. Hän oli valmis kaikkeen yhteistä tai yksityistä hyvää rakentavaan toimintaan, hyvin usein omasta mukavuudestaan tinkien.

Vaatimattoman mutta vahvasti läsnä olevan Kertun huumori oli aina älykästä ja hyväntahtoista. Kun tilanne vaati, Kerttu lausui jonkin hupaisan viisauden tai ulkomuistista Vänrikki Stoolin tarinoita, jotakin muuta runoa ja vaikkapa saksan kielen oppikirjan ritiramssuja. Viimeistään tuolloin jäi arkimoodi ja päästiin paremmalle aaltopituudelle, milloin liikuttuen milloin huvittuen.

Keski-Suomessa sijaitsevaa vanhaa Aikalan torppaa rakennuksineen ja maisemineen Kerttu vaali kuin silmäteräänsä, ja sen idylli tuli tutuksi myös lukemattomille ystäville. Perintömaansa metsähehtaarit Kerttu ja muut osakkaat olivat lahjoittaneet Suomen luonnonperintösäätiölle.

Pirjo Varjola

Sirkku Dölle

Ansa Nummilehto

Kirjoittajat ovat Kerttu Itkosen ystäviä ja työtovereita sekä ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset