Keijo Virtanen 1951–2022

Filosofian lisensiaatti, kirjailija

Keijo Virtanen

1.8. 2:00

Filosofian lisensiaatti ja kirjailija Keijo Aatos Virtanen kuoli vakavan sairauden murtamana Jyväskylässä 14. heinäkuuta 2022. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Asikkalassa 9. kesäkuuta 1951.

Nuoruusvuodet jättivät vahvan jälkensä maalaispoikaan. Luontosuhde, metsät, moottoripyörät ja musiikkiharrastus kulkivat mukana koko elämän.

Virtanen siirtyi opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kirjallisuus pääaineenaan. Myös filosofia ja kansatiede kiinnostivat nuorta opiskelijaa. Opintojensa jälkeen hän siirtyi työskentelemään kirjallisuustieteen laitokselle. Erityisen uraa uurtavaa hänen opetustyönsä oli luovan kirjoittamisen parissa, jonka pioneereja hän oli Suomessa.

Kiinnostus itämaiseen taiteeseen ja filosofiaan johdattivat Virtasta tutkimaan intialaista estetiikkaa, jota käsittelevä lisensiaatintyö valmistui vuonna 1988. Siinä hän teki vertailevaa tutkimusta puhdistumisen käsitteestä kreikkalaisessa ja intialaisessa klassisessa runousopissa.

Amanuenssin töihin kuului yhteydenpito opiskelijoihin, tutkijoiden ja opettajien auttaminen ja erilaisten tekstien toimittaminen. Virtanen olikin pidetty työtoveri ja opettaja.

Työuransa rinnalla Virtanen kehitti kirjailijanuraansa. Otavan novellikilpailun voittanut esikoisteos Katovuotta ilmestyi vuonna 1977. Sittemmin Virtanen erikoistui matkakirjoihin ja kokeelliseen runouteen ja proosaan. Kaiken kaikkiaan hän julkaisi parikymmentä kirjaa.

Myös toimittajantyö kiinnosti ahkeraa kirjoittajaa. Hänen toimintansa oli siinäkin laajaa: mm. kirjoituksia filosofiseen Genesis -lehteen, kulttuuriarvosteluja eri lehtiin ja MZ-viesti-lehden toimittajuus.

Viimeisin kertoi Virtasen suuresta rakkaudesta vanhoihin moottoripyöriin. Hän toimi aktiivisesti motoristipiireissä, mm. museoajoneuvojen tarkastajana. Hänen omista moottoripyöräretkistään syntyi matkakirjoja.

Työuran katkaisi traaginen auto-onnettomuus alkuvuonna 1999. Onnettomuuden seurauksena tulleiden vakavien vammojen kanssa Virtanen taisteli sitkeästi kuolemaansa saakka.

Virtanen ei jäänyt lepäämään laakereillaan sairaseläkkeellä, vaan syntyi Keijo, legendaarinen ja tuottelias muusikko. Nuoruuden blues-harrastus laajeni kokeelliseen musiikkiin ja hänestä tuli kansainvälinen legenda omassa lajityypissään.

Keijo oli myös linkki vanhan ja nuoren suomalaisen underground-muusikkopolven välillä. Ystävänsä Pekka Airaksisen kanssa Keijo toi sekä buddhalaisuutta että itämaista ajattelua suomalaiseen musiikkiin. Äänitteitä Keijo on julkaissut yli seitsemänkymmentä kappaletta. Hän keikkaili ahkerasti sekä Suomessa että Euroopassa niin pitkään kuin jaksoi.

Taideharrastus aktivoitui samoihin aikoihin. Keijo erikoistui metsiin ja mäntyihin. Niihin liittyvät tarkat lyijykynäpiirustukset ja runot kertoivat Virtasen elämänfilosofiasta, joka kunnioitti metsiä, mäntyjä ja kaikkia ihmisiä. Keijon taide jäi elämään.

Aarni Virtanen

Jarmo Saarti

Kirjoittajat ovat Keijo Virtasen poika sekä oppilas ja yhteistyökumppani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset