Lena-Lis Seppänen 1933–2022

Terveydenhoitaja-kätilö

Lena-Lis Seppänen

30.7. 2:00

Terveydenhoitaja-kätilö Lena-Lis ”Muru” Seppänen (o.s. Lundberg) kuoli 26. kesäkuuta 2022 Tammisaaren sairaalassa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Kouvolassa 20. kesäkuuta 1933.

Seppänen kasvoi Kymin tehtaan varjossa, Kuusankoskella. Keskikoulun käytyään hän lähti Helsingin sairaanhoitajaopistoon ja jatkoi vielä opintojaan kätilöksi. Pitkäaikaiseksi työnantajaksi tuli Helsingin kaupunki. Alkuun hän työskenteli äitiysneuvolassa tehden paljon kotikäyntejä Helsingin vähävaraisimpien keskuudessa ja antaen monenlaista terveydellistä valistusta.

Edustusvaimon tehtäviin Seppänen joutui palkkatyönsä ohessa kun puoliso Esa Seppänen määrättiin presidentti Urho Kekkosen 2. adjutantiksi. Tuolloin perhe asui Helsingissä Maneesikadulla, jossa Muru – kuten kaikki häntä kutsuivat – myös järjesti monia edustustilaisuuksia. Hän oli erinomainen emäntä, ruoanlaitto ja pöydän koristelu olivat hänen intohimonsa.

Hänellä oli pistämätöntä esteettistä silmää, joka ilmeni myös monissa taidokkaissa käsitöissä. Muru Seppänen oli kaunis, hauska ja huumorintajuinen eikä koskaan luopunut omaleimaisesta murteellisesta puheenparrestaan.

Tärkeän elämäntyönsä Seppänen teki osastonhoitajana Helsingin kaupungin ehkäisyneuvolassa, jonka toiminta aloitettiin keskitetysti 1974. Neuvolan antamilla palveluilla ja valistuksella oli oma osuutensa varsinkin nuorten aborttien vähenemisessä.

Työtovereiden mukaan Seppäsellä oli luontainen johtamisen taito, hänen arvojaan olivat molemminpuolinen kunnioitus, työntekijöiden puolella oleminen sekä rohkeus puhua suoraan.

Kun Kansanterveyslain uusi väestövastuuperiaatteeseen perustuva suunnitelma vuonna 1988 julkaistiin, se tarkoitti, että huomattavan ammattitaidon ja joustavat työmenetelmät kehittänyt keskitetty ehkäisyneuvonta hajautettiin. Seppänen yritti taistella tätä vastaan, koska kokemus ja tilastot osoittivat, että valtaosa asiakkaista hakeutui mieluummin keskitettyyn neuvolaan kuin omalle terveysasemalle, ja siihen vaikuttivat sekä palveluiden saatavuus että intimiteettisuoja.

Uransa viimeisinä vuosina Seppänen vielä kutsuttiin Taka-Töölön terveysasemalle korjaamaan kriisiytynyttä henkilökuntatilannetta. Osastonhoitajan tehokkuuden ja huumorin ansiosta työhyvinvointi kasvoi ja lujittui monen kohdalla pysyväksi ystävyydeksi.

Omien sanojensa mukaan ”ihmisten kanssa taistelemaan väsyneenä” Muru vetäytyi 60-vuotiaana eläkkeelle ja asumaan Tammisaareen merenrannan mummonmökkiin. Siellä hän ravitsi sieluaan luonnossa, puuhailemalla puutarhassa ja tekemällä talon töitä. Ankarat talvikuukaudetkin Muru vietti loppuun saakka Ängsholmenissa poltellen puuta kotiliedessä, lukien ja käsitöitä tehden.

Jaana Seppänen

Jussi Seppänen

Kirjoittajat ovat Lena-Lis Seppäsen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset