Tuula Nousiainen 1948–2022

Hovioikeudenneuvos

Tuula Nousiainen

31.7. 2:00

Hovioikeudenneuvos Tuula Nousiainen (o.s. Jordan) kuoli Helsingissä 19. toukokuuta 2022. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Savonlinnassa 19. helmikuuta 1948.

Nousiainen kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan tyttölyseosta 1969 ja valmistui lisäksi merkonomiksi Savonlinnan kauppaoppilaitoksesta ennen opiskelujaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1974 ja siirtyi heti valmistuttuaan tuomioistuinlaitoksen palvelukseen, jossa työskenteli eri tehtävissä koko uransa.

Nousiainen oli koko sielultaan tunnollinen pitkän linjan ammattituomari, jolle oikeudenmukaisuus oli tärkeää. Pisimmät työrupeamansa hän teki käräjätuomarina Vantaan käräjäoikeudessa sekä hovioikeudenneuvoksena Helsingin hovioikeudessa.

Kollegat muistavat Nousiaisen lämpimänä ja avuliaana ihmisenä, joka ei – toisin kuin monet usein raskaiden asioiden parissa työskentelevät työtoverit – koskaan kyynistynyt. Hän säilytti luottamuksensa ihmisiin, ja tämän ansioista hänen luonteensa säilyi valoisana. Tuula oli aidosti juridiikasta kiinnostunut, pidetty ja arvostettu kollega, jolla oli aikaa myös neuvoa nuorempiaan sekä huolehtia omasta sekä työyhteisönsä ammatillisesta kehittymisestä vuosien varrella.

Tuula oli uuteen avoimesti suhtautuva ihminen. Tämä rohkea uteliaisuus ilmeni jo nuorena, muun muassa hänen matkustellessaan koko kesän sukulaisten luona Yhdysvalloissa jo vuonna 1964.

Energisenä ihmisenä hän piti aktiivisesta elämästä moninaisine kulttuurimuotoineen ja järjesti laajan, elämän joka vaiheilta peräisin olevan ystäväpiirinsä kanssa moninaisia matkoja sekä yhteisiä tapahtumia. Yhteydenpito sukulaisiin niin ulkomailla kuin Suomessakin oli hänelle tärkeää. Tuula olikin monesti se henkilö, joka arjen kiireissäkin piti yhteyttä läheisiinsä heitä huomioiden ja tarvittaessa tukien. Aina kesäisin ja muutoinkin hän vietti aikaa Helsingin lisäksi myös kotiseudullaan Saimaan rannalla.

Mutta ennen kaikkea Tuula oli muut huomioon ottava aviopuoliso, äiti ja isoäiti neljälle lapsenlapselle. Hän rakasti perheen yhdessäoloa ja loi lämpimät suhteet jokaisen lapsenlapseensa, jotka aina odottivat hänen tapaamistaan.

Matti Nousiainen

Mikko Nousiainen

Heikki Nousiainen

Kirjoittajat ovat Tuula Nousiaisen pojat ja puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset