Olavi Mäntysaari 1937–2022

Insinööri

Olavi Mäntysaari

30.7. 2:00

Insinööri Aulis Olavi ”Olli” Mäntysaari kuoli 15. kesäkuuta 2022 Hämeenlinnassa pitkään sairastettuaan. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Kokemäellä 26. syyskuuta 1937.

Mäntysaari oli pientilallisen poika, joka jo varhain lähti maatilalta opiskelemaan. Tie vei 1949 Kokemäen yhteiskouluun ja keskikoulun jälkeen Hyvinkäälle VR:n konepajakouluun ja sieltä edelleen Tampereen teknilliseen opistoon. Tampereelta hän löysi myös tulevan vaimonsa Marja-Leenan.

Työuransa Mäntysaari aloitti 1962 Äänekoskella Metsäliiton Teollisuuden palveluksessa. Juuri perustettu Raahen rautatehdas vaikutti kuitenkin kiinnostavammalta koneinsinöörin urakehityksen kannalta. Siirryttyään Rautaruukille 1963 hän toimi konsernin laajentuessa eri tehtävissä. Raahessa Mäntysaari toimi masuunin käyttöinsinöörinä ja siirtyi 1971 Hämeenlinnaan rakennetun tehtaan tuotannonsuunnitteluosaston päälliköksi.

Jatkojalostusryhmän apulaisjohtajan tehtävää seurasi kolmen vuoden mieluinen tanskankielinen pesti Rautaruukin tytäryhtiön Nordisk Simplexin ja Rannila Danmarkin toimitusjohtajana Kööpenhaminassa. Hämeenlinnaan palattuaan hän ehti vielä toimia silloisen putki- ja profiiliryhmän eli Metformin kehitysjohtajana. Hän oli myös teräsputkialan kansainvälisen järjestön Cidectin tilintarkastaja. Pitkästä työurastaan terästeollisuuden parissa Mäntysaarelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ansiomerkki vuonna 1989.

Mäntysaari oli työelämässä varsin aikaansaava, arvostettu ja pidetty. Työnsä ohella hänellä oli muitakin rautoja tulessa. Lapsuuden kova työ maatilalla antoi hyvän pohjan maanpuolustukseen. Mäntysaari suoritti asepalveluksensa Santahaminassa ja kävi reserviupseerikoulun. Maanpuolustuksesta tulikin reservin insinööriyliluutnantti Mäntysaarelle vuosikymmenten harrastus.

Mäntysaari oli järjestöaktiivi. Hän oli mukana reserviupseeritoiminnassa, Hämeenlinnan Vanajaveden Rotaryklubissa ja kunnallispolitiikan eri luottamustoimissa.

Olavi avioitui Marja-Leenan kanssa vuonna 1962. Heille syntyi kolme lasta ja myöhemmin vielä seitsemän lastenlasta. Omakotitalo Hämeenlinnassa ja kesäpaikka Tuuloksessa olivat tärkeitä lasten ja lastenlasten tapaamispaikkoja.

Perhepiirissä Olli oli huumorintajuinen, rauhallinen, elämänmyönteinen ja työteliäs. Hänellä oli aina jokin projekti meneillään. Lapsilleen ja lapsenlapsilleen Olli oli hyvä roolimalli ja vaimolleen rakastava elämänkumppani yli kuuden vuosikymmenen ajan. Hänen viimeisiä elinvuosiaan varjosti nopeasti etenevä Parkinsonin tauti, joka lopulta hiljensi ahkeran puuhamiehen.

Tupuna Mäntysaari

Markku Mäntysaari

Petri Mäntysaari

Kirjoittajat ovat Olavi Mäntysaaren lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset