Kauko Nyroos 1932–2022

Osastopäällikkö

Kauko Nyroos

3.8. 2:00

Osastopäällikkö Kauko Kalervo Nyroos kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Helsingissä 22. toukokuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Merikarvialla 15. toukokuuta 1932.

Nyroos kävi kansakoulun ja yhteiskoulun Merikarvialla. Pientilallisen kahdeksanlapsisessa perheessä opiskeleminen maksullisessa yhteiskoulussa ei ollut itsestäänselvyys. Vanhemmat kannustivat, kun olivat huomanneet innostuksen opiskeluun. Nyroos osallistui koulukustannuksiin mm. myymällä tekemiään nekkuja koulutovereilleen. Nekut tekivät hyvin kauppansa, kun sokeri oli sodan jälkeen kortilla eikä kaupassa ollut makeisia myynnissä.

Kaupallinen ala kiinnosti ja Nyroos pääsi yhteiskoulun jälkeen opiskelemaan kauppaopistoon Poriin. Kauppaopiston jälkeenkin hän jatkoi itsensä kehittämistä jatko-opiskeluin saavuttaen laajan tietämyksen työtehtävissään.

Osuuskauppaliikkeen palveluksessa Nyroos työskenteli vuodesta 1951 alkaen, ensin harjoittelijana Osuusliike Työnavussa. Kauppaopiston jälkeen hän oli myymälänhoitajana eri osuusliikkeissä mm. Kansan myymälässä ja Osuusliike Vankassa. Usean vuoden kaupan alan työkokemuksen jälkeen hän pääsi Kulutusosuuskuntien Keskusliiton (KK) kirjeopiston kouluttajaksi vuonna 1956. Tämän jälkeen hän jatkoi KK:n osuuskauppakoulun (myöhemmin E-instituutin) kouluttajana.

Työura jatkui KK:n henkilöstöosaston päällikön tehtävissä, ja vuoden 1987 alusta hän siirtyi Eka-yhtymän kiinteistötalouspäälliköksi. Nyroos jäi eläkkeelle vuonna 1993 Osuuskauppa Eka-yhtymän toiminnan siirtyessä Tradekalle. Hän oli tyytyväinen 42 vuotta kestäneeseen uraansa edistymismielisessä osuuskauppaliikkeessä.

Kauko oli monella tapaa aktiivinen myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. Hän toimi erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä sekä eri luottamustehtävissä. Hän oli muun muassa alusta alkaen mukana Roihuvuoren seurakunnan toiminnassa, toimi seurakuntaneuvostossa sekä Helsingin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa. Hän osallistui seurakunnan vapaaehtoistoimintaan aktiivisesti vielä toukokuussa.

Jo lapsesta fyysiseen työntekoon tottuneena hän nautti koko aikuisiän ahkeroidessaan kesäpaikan eri rakennus- ja kunnostustöissä. Mittava projekti oli myös Marjaniemen paritalon rakentaminen.

Kauko nautti perhepiirissä vietetystä yhteisestä ajasta kotona Helsingin Marjaniemessä ja kesäpaikalla Tammelassa, jossa savusaunan pehmeät löylyt odottivat usein mökille tulijoita. Hän oli ahkera, tunnollinen, sisukas, huolehtivainen ja ajankohtaisista asioista kiinnostunut. Viikkoa ennen kuolemaansa Kauko vietti 90-vuotispäiviään perhepiirissä hyväkuntoisena iloiten kaikista saamistaan onnentoivotuksista. Toiveensa mukaisesti hän sai elää täyttä elämää loppuun asti.

Mervi Iholin

Mirja Nyroos-Seppänen

Kirjoittajat ovat Kauko Nyroosin tyttäriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset