Pertti Vartia 1944–2022

Hammaslääkäri

Pertti Vartia

31.7. 2:00

Hammaslääkäri Pertti Vartia kuoli sairaskohtaukseen 4. heinäkuuta 2022 mökillään Riihimäen Hirvijärvellä. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 20. maaliskuuta 1944.

Vartia vietti varhaislapsuutensa Helsingin Munkkiniemessä, mistä perhe muutti 1950-luvun alussa Kuopioon. Vartia kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion lyseosta vuonna 1962.

Riihimäellä suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen Vartia aloitti hammaslääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Opinnoissaan hän osoitti poikkeuksellista tarmoa ja valmistui hammaslääkäriksi kurssinsa ensimmäisenä. Hammaslääketieteen laitokselta löytyi myös puoliso Mirja (o.s. Saarlo). Häitä juhlittiin joulukuussa 1968.

Nuori perhe muutti vuonna 1969 Hausjärven Oittiin, jossa Pertti toimi ensin kouluhammaslääkärinä ja myöhemmin terveyskeskushammaslääkärinä. Myös Mirja Vartia sai viran Hausjärveltä. 1970-luvun lopulla molemmat siirtyivät yksityishammaslääkäreiksi Riihimäelle. Perheeseen syntyi Hausjärvellä kaksi poikaa, Pauli (1970) ja Heikki (1973).

Pertti Vartia toimi 19701990-luvuilla aktiivisesti erilaisissa yhdistyksissä, järjestöissä ja luottamustehtävissä Riihimäen ja Helsingin seuduilla. Näistä mainittakoon mm. Lions-toiminta, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja vapaamuuraritoiminta.

Vartia oli aktiivinen oman ammattikuntansa sekä yleisen terveydenhuollon luottamustehtävissä. Hän toimi mm. Keski-Uudenmaan Hammaslääkäriseuran puheenjohtajana ja oli Suomen Hammaslääkäriliiton valtuuston jäsen. Pertti toimi myös Riihimäen seudun kansanterveystyön kuntainliiton terveyslautakunnassa ja liittovaltuustossa sekä 1989–1991 liittovaltuuston puheenjohtajana.

Yhdistystoiminnan lisäksi Pertti harrasti matkailua – erityisen rakkaita paikkoja hänelle olivat Kreikka ja Skotlanti. Kodissaan Oitin vanhassa lääkärintalossa ja sen puutarhassa riitti työtä ja huollettavaa kesät talvet. Myöhemmin Riihimäen Hirvijärveltä hankittu mökki tarjosi myös Pertille mieluisaa puuhaa.

Pertti tunnettiin ystävien keskuudessa ystävällisenä, huumorintajuisena ja hyväntuulisena ihmisenä. Hammaslääkärin työssään hänellä oli aina aikaa potilaiden iloille ja suruille. Pertti jäi ennenaikaisesti eläkkeelle saatuaan vakavan aivoverenvuodon vuonna 2003. Tuo vammautuminen sekä sitä seuranneet myöhemmät aivoverenvuodot hiljensivät Pertin elämää, ja hän luopui silloin myös valtaosasta yhdistys- ja luottamustehtäviään.

Me lapset ja lapsenlapsi Mimmi muistamme Pertti-isän ja -papan iloisena, kannustavana ja helposti innostuvana ihmisenä, jolla oli aina aikaa ja halua tukea kiinnostuksenkohteitamme. Vaikka isän luonne sairastumisen vuoksi muuttuikin viimeisten vuosien aikana, hän nautti suuresti läheistensä seurasta ja säilytti positiivisen elämänasenteensa.

Heikki Vartia

Pauli Vartia

Kirjoittajat ovat Pertti Vartian poikia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset