Pentti Vuorio 1930–2022

Päätoimittaja

Pentti Vuorio

26.8. 2:00

Etelä-Suomen Sanomien entinen päätoimittaja Pentti ”Pesa” Vuorio kuoli 21. heinäkuuta 2022 kuntoutussairaala Jalmarissa Lahdessa, 91 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Viipurissa 23. lokakuuta 1930.

Kiinnostus kilpaurheiluun ja ystävien kannustus veivät Vuorion nopeasti journalistin uralle. Toimittajan ura alkoi Suomen Urheilulehdessä 1954. Sen jälkeen hän työskenteli Uudessa Suomessa 1955–60, Urheilun Kuva-Aitan päätoimittajana 1960–68, Suomen Urheiluliiton (SUL) tiedotuspäällikkönä 1961–71 ja jälleen Uudessa Suomessa 1971–76.

Vuorio tuli Lahteen 1976 vuoden 1978 hiihdon MM-kisojen lehdistöpäälliköksi. Työtehtävät Etelä-Suomen Sanomissa eri tehtävissä alkoivat kisojen päätyttyä ja jatkuivat vuoteen 1995, jolloin hän jäi eläkkeelle 1986 alkaneesta lehden päätoimittajan virasta.

Vuorio oli monipuolinen järjestömies. Hän oli Urheilutoimittajien liiton johtokunnassa 1958–1972 sekä jäsenenä että puheenjohtajana ja kutsuttiin liiton kunniapuheenjohtajaksi 2020. Hän kuului myös pitkään kansainvälisen urheilutoimittajien liiton AIPS:n jääkiekko- ja yleisurheilujaostoihin.

Vuoriolle myönnettiin valtion journalistipalkinto 1996. Vuonna 2006 Urheilumuseosäätiö myönsi hänelle kunniakirjan urheilukirjallisuuden eteen tehdystä työstä. Eniten Vuorio arvosti AIPS:n huomionosoitusta, kun yleisurheilun vuoden 1971 EM-kisojen lehdistökeskus nimettiin maailman parhaaksi arvokilpailujen lehdistökeskukseksi.

Vuorio oli aktiivisesti mukana urheilun järjestöelämässä. Vasta 17-vuotiaana Rauman Lukon johtokunnan jäsenenä hän oli perustamassa seuran jääkiekkojaostoa 1947. Toimiessaan Ylioppilasnyrkkeilijöiden sihteerinä hän voitti samaan aikaan kolme akateemista nyrkkeilymestaruutta ja oli myös vuosia mm. Akateemisen urheiluliiton hallituksen jäsen sekä SUL:n tiedotusvaliokunnan pj.

Viipurin Urheilijoiden tiedotusvaliokunnassa Vuorio vaikutti 1970-luvulla ja Lahden MM-kisojen jälkeen alkoi toiminta Lahden Ahkeran johtokunnassa ja yleisurheilujaostossa.Ahkerasta tuli Vuoriolle erittäin tärkeä seura, jonka taustavaikuttajana ja tukijana hän toimi elämänsä loppuun saakka.

Helsingissä asuessaan Vuorio oli kokenut, miten valtava suosio oli ruotsinkielisten koulujen valtakunnallisilla viestikarnevaaleilla. Vuonna 1982 käynnistettiin Vuorion ideoimat ESA:n viestikarnevaalit yhdessä Lahden Ahkeran kanssa. Ne saavuttivat suuren suosion Päijät-Hämeen koulumaailmassa.

Kielitaidostaan tunnettu Vuorio oli muutenkin ahkera. Hän käänsi suomeksi Roberto Quertanin teoksen Kilpakenttien kuninkaat ja Wolfgang Wunchen Kilpakenttien sankarit . Eero Mäntyrannasta kertova teos Kairoilta kisaladuille ilmestyi 1968 ja Lasse Virenistä kertova Kullatut sekunnit 1973.

Kirjoittajana ja toimituskuntien jäsenenä hän oli mukana toimittamassa muun muassaSuomen Yleisurheilun 100 vuotta sekä Lahden Ahkera 1907–2007 tilasto-osa.

Vuorio oli ennen kaikkea tilastomies. 1950-luvulla alkanut kiinnostus jatkui hänen elämänsä viime hetkiin saakka ja hän päivitti viimeiset tiedot sairasvuoteellaan kesäkuussa 2022. Laajaan repertuaariin kuuluivat niin Suomen kaikkien aikojen tilastot kuin tilastot Kalevan kisojen parhaista seuroista ja pisteurheilijoista.

Valtavan laaja on Vuorion ideoima ns. hakaurheilijat rekisteri, johon kuuluu noin 350 parhaiten menestynyttä suomalaista yleisurheilijaa. Vuorio vastasi sen ylläpidosta, säännöistä ja niiden täydennyksistä 53 vuoden ajan. ESS:ssa kuukausittain julkaistuja Lahden säätilastoja hän ylläpiti 40-vuoden ajan.

Viipurissa syntynyt Vuorio oli maanpuolustuskurssin käynyt isänmaallinen mies, Merivoimien aliluutnantti, jolle olivat erittäin tärkeitä Merisotakoulun kurssitapaamiset. Hän osallistui aivan viime vuosiin asti myös Kymenlaakson sotilaspoikien killan kokouksiin.

Vuorio oli sanantaituri, jolla oli valtava tietomäärä ja uskomaton numeromuisti, joka toimi hänen elämänsä loppuun asti. Samoin hänen huumorintajunsa oli omaa luokkaansa. Mitä enemmän Vuoriota tunsi, sitä paremmin hänen usein hieman kuivaakin huumorintajuaan oppi ymmärtämään ja siitä nauttimaan.

Arto Pasanen

Pekka Mäki-Reinikka

Jukka Härkönen

Kirjoittajat ovat Pentti Vuorion ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset