Antti Henttonen 1922–2022

Päätoimittaja, opetusneuvos

Antti Henttonen

29.8. 2:00

Opetusneuvos, Opettaja-lehden (aiemmin Opettajain lehti) pitkäaikainen päätoimittaja Antti Henttonen kuoli rauhallisesti kotonaan 100-vuotiaana 7. elokuuta 2022 Helsingissä. Hän oli syntynyt Kannaksella Antrean Henttolan kylässä 3. maaliskuuta 1922.

Henttonen aloitti opiskelut Sortavalan opettajaseminaarissa syksyllä 1939, mutta talvisota keskeytti ne. Henttonen osallistui talvisodan taisteluihin Viipurin sk-piirin poikapataljoonassa Summassa ja Äyräpäässä. Jatkosodassa hän palveli Rajajääkäripataljoonassa 4:ssä. Henttonen oli sotilasarvoltaan luutnantti.

Opettajaksi Henttonen valmistui sotien jälkeen 1946. Hän työskenteli opettajana Kalvolassa ja Lahdessa, mutta kiinnostui jo varhain lehtityöstä. Hänet valittiin Suomen kansakouluopettajain liiton Opettajain lehden päätoimittajaksi 1953. Tässä tehtävässä hän toimi opettajaliittojen yhdistymiseen asti 1973 ja jatkoi Opettaja-lehden päätoimittajana vielä 11 vuotta eläkkeelle jäämiseensä asti, vuoteen 1984.

Henttosella oli päätoimittajuutensa vuoksi ainutlaatuinen asema vaikuttaa Suomen koulutuspolitiikkaan 1950-luvulta lähtien. Kansakouluopettajain liitto aloitti jo 1953 aktiivisen toiminnan oppivelvollisuuskoulumme uudistamiseksi alueellista ja taloudellista tasa-arvoa toteuttavaksi kunnalliseksi peruskouluksi. Lehti oli opettajajärjestön tärkeä työase. Ponnistelu johti myönteiseen tulokseen 1963, kun eduskunta hyväksyi periaatepäätöksen peruskoulun toteuttamiseksi.

Henttonen oli kirjoittanut tekstin kansanedustaja O. Lahtelan toivomusaloitteeseen, jonka pohjalta sivistysvaliokunta suositteli eduskunnalle koulu-uudistusta. Koulu-uudistuksen Henttonen koki elämäntyönsä suurimmaksi saavutukseksi. Hän oli sittemmin mukana uudistusta valmistelevissa komiteoissa ja toimikunnissa.

Henttonen oli aktiivinen yhteiskunnallinen osallistuja, ja toimi lukuisten järjestöjen johtotehtävissä, muun muassa Aikakauslehdentoimittajien liiton puheenjohtajana. Eläkkeelle jäätyään hän kirjoitti ja toimitti parikymmentä Karjala- ja veteraaniaiheista teosta. Runosuontaan hän toteutti kirjoittamalla sanat yli 300:een Yleisradion kansanlaulukuoron Peipposten lauluun.

Veteraanitoiminta oli Henttoselle läheistä. Rajavartiolaitos on kutsunut hänet perinnetyöansioista kunniarajajääkäriksi ja Helsingin reserviupseerien seniorikerho kunniaveteraaniksi. Hänelle on myönnetty myös Reserviupseeriliiton kultainen ansiomerkki ja Rajavartiolaitoksen kultainen ansiolevyke.

Henttonen avioitui 1950 Kalvolasta kotoisin olleen opettaja Tyyra Vaahteran kanssa. Liitosta syntyi kolme lasta, ja lastenlapsia ja lastenlastenlapsia on kuusi. Jäätyään leskeksi 54 aviovuoden jälkeen 2004 Henttonen avioitui 2009 opettaja Arja Suursalon kanssa, jonka huolehtivaisuus toi paljon iloa hänen loppuelämäänsä. Vapaa-aikanaan hän viihtyi kesämökillä Kuhmoisissa Lummenne-järven rannalla, ja oli innokas kalamies.

Heikki Henttonen

Kirjoittaja on Antti Henttosen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset