Markku Kääriäinen 1941–2022

Viestintäkonsultti

Markku Kääriäinen

30.8. 2:00

Viestintäkonsultti Markku Kääriäinen kuoli pitkäaikaisten sairauksien heikentämänä Mainiokoti Lehtisaaressa Helsingissä 14. kesäkuuta 2022. Pihtiputaalla 5. helmikuuta 1941 syntynyt Markku oli 81-vuotias.

Varhaislapsuutensa Kääriäinen vietti Lammilla, mistä hän muutti teini-ikäisenä Kotkaan. Isovanhempien luona vietettyjen opiskeluvuosien myötä nuoruuden kotikaupungista muodostui hänelle rakas paikka. Ylioppilaaksi Kääriäinen kirjoitti Kotkan lyseosta ja valmistui sittemmin kauppatieteiden maisteriksi silloisesta Helsingin kauppakorkeakoulusta. Kääriäinen oli nuoresta pitäen äärimmäisen sosiaalinen ja kaikesta ympärillään olevasta kiinnostunut. Hänelle oli selvää, että viestintä oli ala, johon hän halusi keskittyä.

Toimittuaan ensimmäisessä työpaikassaan TKL:ssa, teollisuuden näköalapaikalla, ja sittemmin tuolloisen Lohja-konsernin viestinnässä Kääriäinen havaitsi, että yritysviestinnässä oli paljon kehitettävää. Vuonna 1984 hän perusti teollisuusviestintään erikoistuneen yrityksen, jonka puitteissa hän konsultoi yrityksiä viestimään toiminnastaan, tavoitteistaan ja visioistaan. Lukemattomia ovat ne yritykset, joiden vuosikertomuksiin, tiedotteisiin, osakeanteihin ja onnistuneisiin listautumisiin Markku on vaikuttanut.

Hän oli myös yksi Viestintätoimistojen liiton perustajajäsenistä ja pitkäaikainen puheenjohtaja.

Kääriäisen monipuolinen sivistys ja yhteiskunnallinen kiinnostus kumpusi lapsuudenkodista ja isovanhempien luona Kotkassa vietetyistä vuosista. Kirjallisuus – runoista ja dekkareista aina politiikkaa ja historiaa käsitteleviin teoksiin – oli Markulle tärkeä harrastus ja voimavara läpi elämän, kuten myös kiinnostus musiikkiin, erityisesti jazziin. Matkailuharrastus toi iloa ja rakkaita muistoja koko perheelle jokakesäisten asuntovaunureissujen myötä matkojen suuntauduttua milloin Lappiin, milloin Keski-Eurooppaan, milloin Italian lämpöön.

Golfinnostuksen myötä Espanjasta tuli rakas tukikohta. Niin ikään läheiset saivat usein nauttia ”Markun Bistron” mahtavia herkkuja, sillä kokkaus ja kulinarismi olivat hänelle tärkeä elämänsuola.

Lasten aikuistuttua kuvaan tulivat mukaan rakkaat lastenlapset. Ei ollut montakaan tapaamista, joissa Markku ei olisi ylpeänä kertonut ystävilleen ”mukeloista” ja heidän kuulumisistaan. Muistamme isän/vaarin/Markun positiivisena, kannustavana, keskustelevana ja asioistamme aidosti kiinnostuneena tukipilarina. Hän nautti läheistensä seurasta ja arvosti suuresti heidän huolenpitoaan.

Markun tärkein perintö jälkipolville on läheisistä välittämisen henki ja ”periksi ei anneta” -asenne. Kaikessa tekemisessä, ammatillisessa osaamisessa, tilanteisiin antautumisessa ja rakkaistaan välittämisessä Markulla oli aina pilke silmäkulmassaan – pilke, joka säilyi loppuun saakka.

Krista Rasi

Erkka Kääriäinen

Marianne Lind

Kirjoittajat ovat Markku Kääriäisen tytär, poika ja työkumppani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset