Erkki Stjernvall 1944–2022

Kunnallisneuvos, maanviljelijä

Erkki Stjernvall

30.8. 2:00

Sysmäläinen vaikuttaja ja maanviljelijä, kunnallisneuvos Erkki Stjernvall kuoli keuhkokuumeeseen lyhyen sairastamisen jälkeen 1. huhtikuuta 2022. Stjernvall oli 77-vuotias, syntynyt 2. toukokuuta 1944 Helsingissä.

Stjernvallin laajakirjoisessa elämäntyössä yhdistyi paikallinen vaikuttajarooli kansallisiin ihanteisiin ja ylisukupolvisiin arvoihin. Puitteen tarjosi historiallinen Virtaan kartano Sysmässä. Hän asui kartanossa ja sen läheisyydessä lähes koko elämänsä. Kartanon perinteet velvoittivat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Stjernvall kävi Otavan maanviljelyskoulun 1967 ja valmistui Hyvinkään opistosta agrologiksi 1970. Hän toimi isäntänä Virtaan Kartanossa vuosina 1973–2010. Tilanhoidon ohella Stjernvall vaikutti Sysmän kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksen pitkäaikaisena puheenjohtajana, Päijät-Hämeen ja Itä-Hämeen maakunta- ja seutukaavaliiton luottamustehtävissä sekä Mikkelin läänin ja Etelä-Savon maakuntaliiton yhteistyöelimissä. Ansioistaan hän sai kunnallisneuvoksen arvonimen 2005. Se oli kolmas Stjernvallin sukupiirissä.

Pysyvimmän jäljen Stjernvall jätti sysmäläisyhteisöön. Hänellä oli luontaista arvovaltaa ja sosiaalista pelisilmää luovia juurevan kunnan moninaisissa tehtävissä. Stjernvall oli ahkera ja omistautunut sekä sosiaalinen ja huumorintajuinen. Sovitteleva päättäjä jätti lähtemättömän vaikutuksen kohtaamiinsa ihmisiin. Sysmässä häntä arvostettiin reiluna ja oikeudenmukaisena sillanrakentajana.

Isänmaallinen velvollisuudentunto ja järjestöaktiivisuus leimasivat Stjernvallin elämää. Se sai hänet toteamaan, että ainoa järjestö, mihin hän ei kuulunut, oli naisvoimistelijat. Marttojen paikallistoimintaan hän osallistui. Kartanon isäntä oli aina menossa, ja monia salkkuja oli hoidettava. Aamulla mukana oli kunnan salkku ja lounaan jälkeen järjestösalkku. Stjernvall osallistui talkoisiin, auttoi ja jakoi auliisti tietämystään.

Stjernvall avioitui sairaanhoitaja Anja Valosen kanssa 1971 ja he olivat naimisissa lähes 40 vuotta. Avioliitosta syntyivät lapset Helena, Tapani ja Juhani. Stjernvall pääsi iloitsemaan roolistaan kahdeksan lapsenlapsen isoisänä. Stjernvall piti hyvästä ruoasta ja seurasta. Viimeiset vuotensa eli yhdessä avopuolisonsa Raili Töyrylän kanssa, jonka erinomaisesta ruoanlaittotaidosta hän sai nauttia.

Stjernvallin juuret olivat Sysmässä ja sysmäläiseen maisemaan hän kiinnittyi syvästi. Vielä viikko ennen kuolemaansa hänet nähtiin hiihtelemässä keväisillä hangilla. Virtaan kartano tunnettiin vieraanvaraisuudesta ja hauskoista juhlistaan. Ovet olivat aina auki. Anja ja Erkki Stjernvall kuuluivat suomalaisen kartanomatkailun kehittäjiin. Stjernvallin elämänoppia ilmensi leppoisa asenne: ”Istutaan nyt iltaa ja nautitaan elämästä, ei näitä hienoja kesäiltoja ole paljon.” Hän osasi elää ja nauttia hetkestä.

Laura Kolbe

Tapani ja Juhani Stjernvall

Helena Vähäkuopus

Kirjoittajat ovat Erkki Stjernvallin ystävä ja lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset