Heikki Huttunen 1926–2022

Agronomi, pankinjohtaja

Heikki Huttunen

2.9. 2:00

Agronomi, pankinjohtaja Heikki Laurinpoika Huttunen kuoli 19. toukokuuta 2022 kotonaan Lapinjärven Kimonkylässä. Hän oli 96-vuotias, syntynyt 4. tammikuuta 1926 Helsingin Käpylässä.

Sotien jälkeen Huttunen valmistui ylioppilaaksi Ressusta ja jatkoi agronomin opintoihin. Opiskelut hän rahoitti valmistamalla omin käsin yli 100 000 tinasotilasta.

Valmistumisen jälkeen Huttunen työskenteli Saarioisten kartanossa myyntikonttorin esimiehenä. Hän kokeili hetken myös yrittäjyyttä muovipakkausten valmistajana.

1950-luvulla Huttunen työskenteli 4H-yhdistyksessä Kymenlaaksossa mm. piirin toiminnanjohtajana ja siirtyi 1959 Kymenvuoksen Säästöpankki-yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. Hän tekikin merkittävän elämänuran säästöpankkilaisena.

Suuri haave toteutui 1962, kun Huttunen pääsi ainoana Euroopasta maatalouden rahoituskurssille Ohion ja Indianan yliopistoihin. Kurssin jälkeen hän siirtyi Säästöpankkiliittoon toiminnanjohtajaksi.

Vuonna 1971 kaipuu maaseudulle vei Heikin Elimäen Säästöpankin toimitusjohtajaksi, josta hän jäi eläkkeelle 1988.

Vuonna 1944 Heikki kutsuttiin koulunpenkiltä sotaan 18-vuotiaana. Isänmaan palveleminen oli hänelle kunnia-asia ja hän oli koko elämänsä sotaveteraani-toiminnassa mukana.

Yhteisöllisyys oli Heikin sydäntä lähellä. Hän oli perustamassa 1984 Elimäki-Säätiön tukemaan elimäkeläisiä nuoria sekä paikallista sivistys- ja kulttuuritoimintaa. Myös kesäpaikalla Laukkoskella hän huolehti tiekunnan ja Waltarin sillan kunnosta kyläläisten kanssa.

Kouvolassa Heikki kohtasi Irma-Liisan ja hääkellot soivat 1961. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä.

Vapaa-aikaa vietettiin luonnossa retkeillen. Heikki järjesti perheelle yllätyksiä, linturetkiä ja kesäjuhlia. Hän arvosti ja vaali perinteitä.

Liikunta seurasi Heikkiä läpi elämän. Jo koulussa hän harrasti urheilua, pelasi jääpalloa, hiihti ja juoksi. Rakkaus luontoon ja maaseutuun syntyi lapsuus-vuosina Pornaisissa, perheen kesäpaikassa. Heikki auttoi vuokratilan töissä ja toimi kesäisin tilan renkinä. Palkaksi hän sai mökkitontin lapsuuden leikkikallioilta.

Laukkoskella Heikki harrasti maanviljelyä useita vuosia.

Heikki piti sivistystä ja kulttuuria suuressa arvossa. Hän luki valtavan määrän kirjoja, joiden viisautta mielellään siteerasi. Hän oli itsekin kynämies ja kirjoitti eläkepäivillään satukirjan Laukkosken maisemista sekä oman elämänkertansa. Ystäviä ja perhettä hän nauratti valloittavilla pakinoillaan.

Eläkepäiviä Heikki vietti Irma-Liisan kanssa Lapinjärven Kimonkylässä 34 vuotta.

Heikki Huttusen elämää leimasi äärimmäinen uutteruus. Hänet muistetaan viisaana, ahkerana, sisukkaana ja tunnollisena ihmisenä, joka sai kohtaamansa ihmiset tuntemaan itsensä erityisiksi.

Heikin sydämellisyys, lempeä huumori, rehtiys ja oikeudenmukainen elämäntapa koskettivat niin meitä perhettä kuin ystäviä ja työtovereita eri vuosilta.

Miila Huttunen

Jaana Huttunen

Kirjoittajat ovat Heikki Huttusen tyttäret.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset