Jan Forsell 1954–2022

Golfvalmentaja, toimittaja

Jan Forsell

1.9. 2:00

Golfvalmentaja Jan Erik (Janne) Forsell kuoli 15. heinäkuuta 2022 lyhyen, koronaviruksen vauhdittaman sairauden murtamana. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. tammikuuta 1954.

Jan Forsell aloitti lajin harrastamisen vasta aikuisiällä ja nousi lyhyessä ajassa kansallisen tason kilpapelaajaksi. Elämäntyönsä hän teki golfvalmentajana viiden vuosikymmenen aikana.

Forsell asui vuotta nuoremman veljensä Kajn kanssa samassa huoneessa 18 vuotta. He olivat parhaita kavereita ja luottohenkilöitä toisilleen Jannen kuolemaan asti. Veljesten silmäterä, pikkusisko Pia, syntyi 14 vuotta Jannen jälkeen.

Jääkiekkoa veljekset pelasivat E-juniori-ikäisistä Helsingin IFK:ssa. Jannesta kehittyi virtuoosi, joka siirsi Matti Murron seuraennätyksiä historiaan. Joukkueessa pelasi usein myös Matti ”Hakki” Hagman. Forsell valittiin ikäistensä maajoukkueryhmiin, odotukset olivat korkealla.

Forsellille koti, perhe ja ystävät olivat voimavara läpi elämän. Kun perheellä on kaikki hyvin, on minullakin kaikki hyvin, muodostui hänen mietelauseekseen.

Äiti Sirkka-Liisa kuoli täysin yllättäen sairauskohtaukseen veljesten ollessa keskikouluikäisiä. Tragedia jätti jälkensä. Forsellin sitoutuminen koulunkäyntiin ja jääkiekkoon hävisivät.

Flipperin pelaaminen Stockmannin tavaratalolla hyvän ystävän Hjallis Harkimon kanssa täytti päivät. Molemmat jäivät luokalle. Lukion käyminen ei maistunut, läpimurto IFK:n miesten joukkueeseen jäi junioritähdeltä tekemättä.

Aikuiseksi vartuttuaan Forsell löysi työpaikan vaatetusalalta edustajana. Hän oli huoliteltu tyyliniekka, älykäs, hyvällä huumorilla varustettu seuramies, joka piti vauhdikkaasti hauskaa ystäviensä kanssa.

Golfista hän löysi uuden kipinän elämäänsä. Pian myös ammatin, jossa nousi Suomessa edelläkävijäksi.

Forsell teki päätöksen golfvalmentajaksi kouluttautumisesta ja suuntasi Ruotsiin opiskelemaan. Hän menestyi erinomaisesti ja pääsi harjoittamaan ammattiaan maan parhaisiin golfkeskuksiin lukeutuvassa Barsebäckissa sekä Vellingessä.

Kovan työnäytteen Forsell antoi 1990-luvulla valmentamalla serkkunsa Mika Piltzin kotimaan kenttien ykköspelaajaksi, Suomen ensimmäiseksi Challenge-kiertueen kisan voittajaksi ja Euroopan-kiertueen pelaajaksi.

Forsell palasi Suomeen 15 vuoden jälkeen maamme koulutetuimpana valmentajana. Hän haki koko uransa ajan lisäoppia ja vaikutteita etenkin USA:sta. Forsell toimi uranuurtajana teknologian ja digitalisaation yhdistämisessä opetukseen. Jan Forsell Golf Academyn Kullon rangelle (2003) avattu studio antoi sykäyksen vastaaville investoinneille muiden valmentajien toimesta.

Forsell koki etuoikeudeksi ja velvollisuudeksi tiedon ja taidon jakamisen golfyhteisölle. Hän innosti esimerkillään ja palopuheillaan PGA:n valmentajakollegoita hakemaan oppia ulkomailta.

Janne löysi 2000-luvun alkupuolella ystävien yhdistämänä Kirsi Räikkösestä sielunkumppanin ja avovaimon. Kirsin ja tämän lasten Riinan ja Aleksin kanssa Janne muodosti uusioperheen, jonka hyvinvointi oli hänelle sydämen asia.

Jannella oli poikkeuksellinen kyky asettua toisen ihmisen asemaan, kuunnella, keskustella ja antaa aikaansa läheisilleen. Hänellä oli sydämen sivistystä ja pohjaton halu auttaa ihmisiä, joiden kanssa oli vuorovaikutuksessa.

Perheensä lisäksi Jan Forsellin lähipiiriin kuuluivat Ruotsissa asuva poika Edwin sekä sisarukset Kaj ja Pia.

Kaj Forsell

Hjallis Harkimo

Teemu Tyry

Kirjoittajat ovat Jan Forsellin veli, pitkäaikainen ystävä sekä valmentajakollega ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset