Pentti Salpakivi 1932–2022

Rehtori, valmentaja

Pentti Salpakivi

5.9. 2:00

Rehtori, Suomen suunnistusliiton päävalmentaja Pentti Veli ”Pena” Salpakivi kuoli lyhyen sairauden jälkeen juuri ennen 90-vuotispäiviään 3. elokuuta 2022 Hatanpään sairaalassa Tampereella. Hän oli arvostettu nuorisokasvattaja ja toimi opettajana, valmentajana ja rehtorina. Hän oli syntynyt Helsingissä 4. elokuuta 1932. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Lapsuutensa Salpakivi asui Puu-Käpylässä. Lähikorttelien poikajoukon mieluisin leikkipaikka oli Taivaskallio, joka oli sodan aikana myös ilmatorjunta-asema. Sinne Salpakivi vietiin suoraan koulusta pakoon ensimmäistä ilmahälytystä loppuvuonna 1939. Hän piti nuoruusvuosiensa kohokohtina sekä talvi- että jatkosodan rauhan tuloa.

Koulun jälkeen Salpakivi lähti opettajakorkeakouluun. Samalla kurssilla hän tutustui Annaliisaan, jonka kanssa asettui Kuusankoskelle, perusti perheen, toimi siellä viidellä vuosikymmenellä opettajana ja näki koululaitoksen muutoksen avoimemmaksi ja oppilaskeskeisemmäksi. Salpakivi työskenteli viimeiset kymmenen vuotta rehtorina silloisen Kymen läänin suurimmassa koulussa, Keskustan ala-asteella.

Salpakivi toimi Suomen suunnistusliiton ensimmäisenä päätoimisena valmentajana kahden vuoden ajan. Tuona aikana Liisa Veijalainen toi Suomeen ensimmäisen suunnistuksen maailmanmestaruuden ja Olavi Svanberg saman hiihtosuunnistuksesta. Kuusankosken Urheiluseuran suunnistuksen kantavana voimana Salpakivi oli yli 40 vuotta. Hän osallistui yli 50 Jukolan viestiin ja veteraanisuunnistajana maailmanmestaruuskilpailuihin Tasmaniaa myöten.

Salpakivi oli partiolaisena aina valmis. Hän oli vuosikymmeniä Kuusankosken Metsänkävijöiden lippukunnan johtaja ja Kuusankosken Partiolaisten Tuen vetäjä. Hänen järjestämät partioleirit jättivät osallistujille elämän kestävät muistot.

Kun Kuusankoski-Seura listasi viime vuosisadan vaikuttajia paikkakunnalla, Pentti Salpakivi valittiin listalle koulumiehenä ja nuorisokasvattajana. Hänellä oli taito innostaa nuoria poikia, oli itsekin poikamainen veijari ja aina uuden tiedon perään. Hän katsoi pojankoltiaisten tekoja oikealla tavalla kunkin lapsen taustaa vasten, ja myös läpi sormien. Salpakivi ohjasi useita nuoria koulun jälkeisellä elämäntiellä, ja seurasi heidän myöhäisempiä vaiheitaan. Kun valmennettava junnasi tilastoissa 15. sijalla Suomessa, Salpakivi sanoi, että ajattelepa, jos olisit ikäluokkasi 15. älykkäin.

Pena oli nuorten esikuva, ruohonjuuritason kasvattaja ja eli oppiensa mukaisesti. Pertunmaalla mökkisaaressa hän sai elää nuoruudessaan haaveilemaansa leiri- ja erämaaelämää myös lastenlasten kanssa. Oman lapsen kuolema oli yksi kovimmista elämän käänteistä ja aiheutti muuton eläkeiässä Tampereelle.

Penan lähipiiriin kuuluivat puoliso, lapset, lastenlapset ja heidän perheensä.

Tapio Nikkanen

Päivi Salpakivi-Salomaa

Kirjoittajat ovat Pentti Salpakiven kummipoika ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset