Krister Eklund 1932–2022

Agronomi

Krister Eklund

4.9. 2:00

Agronomi Krister Eklund kuoli 7. heinäkuuta 2022 Hämeenlinnassa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 21. tammikuuta 1932 Kristiinankaupungissa.

Loviisassa varttunut Eklund opiskeli maataloustiedettä pääaineena kotieläinoppi ja valmistui agronomiksi Helsingin yliopistosta 1964. Hän avioitui taiteilija Brita Storkållin kanssa 1958. Avioliitossaan puolisot tukivat toisiaan ammateissaan ja iloitsivat lapsistaan Andersista ja Annasta.

Oltuaan vuosina 1955–1965 Suomen turkistarhaajien liiton ja turkistuottajien palveluksessa Eklund valittiin Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtajaksi Hämeenlinnaan. Eklund oli luontainen organisoija, joka ymmärsi laajan yhteistyön tärkeyden kehitystyössä, jalostustoiminnassa sekä tutkimuksessa.

Vuonna 1984, Siipikarjatieteen maailmanjärjestön (WPSA) järjestettyä Helsingissä maailmankongressinsa, Eklund valittiin WPSA:n presidentiksi kaudelle 1984–88. Kansainvälisissä yhteyksissä hän oli oikeassa elementissään ja loi laajan kansainvälisen verkoston kollegoista ja ystävistä ympäri maailman.

Eklund jäi varhaiseläkkeelle 1992 ja perusti konsulttiyrityksen aikomuksenaan myydä siipikarjahoidon oppikirjoja, mutta lama kariutti suunnitelmat.

Vaimo Brita menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 1991, ja Krister avioitui uudelleen 1993 fysioterapeutti Rea Mäen, os. Markovskyn kanssa.

Krister Eklund oli toiminut 16 vuotta rotaryklubissaan, kun hänet valittiin Suomen keskeisimmän piirin (D-1390) kuvernööriksi 1994. Vuosina 2001–2003 hän toimi Suomen ensimmäisenä RI:n pohjoisen alueen Regional Rotary Foundation Coordinatorina.

Hän tähdensi usein Realta saamaansa suurta apua rotaryvuosiensa aikana.

Krister Eklund oli aktiivinen reserviupseeri ja hänet ylennettiin reservin kapteeniksi 1987. Vuonna 1992 hänet valittiin Reserviupseerien Pohjoismaisten Maastomestaruuskilpailujen johtajaksi. Onnistuneet kilpailut toivat Reserviupseeriliiton arvostavat kiitokset. Kristerin järjestötoiminnassa korostuivat hyvät suhdetoimintataidot ja yhteiskuntasuhteet sekä monipuolinen kielitaito.

Mittavista ansioista Kristerille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ritarimerkki sekä monta muuta arvokasta ansiomerkkiä, etenkin hänen toiminnastaan maanpuolustuksen hyväksi.

Pitkän elämänsä aikana Krister sai käyttöä lähes ehtymättömälle energialleen ammatissaan, vapaaehtoistoiminnassaan ja rikkaassa seuraelämässä. Rantatontille Heisalan saaressa Paraisilla hän ja Rea rakensivat Andersin asiantuntevalla avulla vuosien aikana viehättävän ja toimivan saaristolaiselämän kokonaisuuden myös meidän muiden nautittavaksi.

Reilu ja lojaali ystävä on poistunut joukostamme.

Sture-Christian Eklund

Henry Eklund

Antti Ikonen

Kirjoittajat ovat Krister Eklundin veljet sekä ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset