Esko Kalaoja 1943–2022

Professori

Esko Kalaoja

4.9. 2:00

Professori, Oulun yliopiston Kajaanin opettajankoulutusyksikössä työskennellyt professori Esko Kalaoja kuoli 20. elokuuta 2022 Oulussa pitkäaikaisen sairauden murtamana 79-vuotiaana. Hän syntyi Säräisniemen pitäjän eli nykyisen Vaalan Suutarinkylässä 30. kesäkuuta 1943 maanviljelijäperheeseen.

Suutarinkylä on yksi Veneheiton sivukylistä, jossa oli vielä 1940- ja 1950-luvulla kansakoulu. Siellä Kalaoja aloitti opintiensä ja sai lähtemättömät vaikutteet kunnon kyläkoulusta. Jo nuorena Kalaoja päätti aikuisena ryhtyä kansakoulunopettajaksi. Tie tälle alalle varmistui, kun hän pääsi opiskelemaan Oulun opettajankoulutuslaitokseen. Valmistuttuaan kansakoulunopettajaksi hän työskenteli Ylikiimingissä kyläkoulun opettajana.

Nuori mies innostui kuitenkin jatko-opinnoista ja valmistui kasvatustieteen maisteriksi. Hän siirtyi 1977 assistentiksi Oulun opettajankoulutuslaitokseen, jossa hän väitteli 1982 yhdysluokkaopetuksesta. Myöhemmin Kalaoja toimi Oulun OKL:ssa uskonnon didaktiikan lehtorina ja laitoksen esimiehenä.

Vuonna 1993 hänet valittiin Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen didaktiikan apulaisprofessoriksi. Välillä hän oli virkavapaalla ja toimi USA:ssa tutkimustehtävissä. Vuonna 1998 yliopistojemme apulaisprofessuurit muutettiin professuureiksi. Työssään Esko Kalaoja paneutui erityisesti pienten kyläkoulujen tutkimukseen. Hän saattoi osoittaa tutkimustensa avulla, että kyläkoulut olivat erinomaisia kasvu- ja oppimisympäristöjä lapsille.

Kalaojasta tuli kyläkouluproblematiikan johtava asiantuntija koko Suomessa, jonka asiantuntemukseen toistuvasti turvauduttiin, kun sadat kyläkoulut eri puolilla maata taistelivat olomassaolostaan varsinkin 1990-luvulla.

Kalaojan ansiosta Kajaanin opettajankoulutuslaitoksessa panostettiin myös voimakkaasti kyläkouluihin mm. opiskelijoiden kenttäharjoittelussa ja opinnäytteissä. Hänen ohjauksessaan mm. Jormuan koululla tehtiin ansiokas kyläkoulutoimintaa koskeva pilottikokeilu, jonka tiimoilta valmistui useita opinnäytteitä. Kalaoja oli mukana myös kansainvälisissä kyläkouluja koskevissa tutkimushankkeissa, sillä näiden koulujen lakkauttaminen ei ollut pelkästään suomalainen ongelma.

Kalaoja piti 11. kesäkuuta 2009 jäähyväisluentonsa Kajaanin opettajankoulutusyksikössä. Siinä hän vankan omakohtaisen kokemuksensa pohjalta tarkasteli, kuinka opettajaksi kouluttaudutaan ja kasvetaan. Jäähyväissanoissaan hän vetosi myös voimakkaasti kyläkoulujen puolesta, joiden määrä kaikista ponnisteluista huolimatta väheni ikäluokkien pienenemisen myötä.

Professori Esko Kalaoja oli ahkera, tutkimusaiheisiinsa perusteellisesti paneutuvat tutkija, joka nautti kollegojen ja opiskelijoiden arvostusta. Vapaa-aikanaan hän harrasti talvisin aktiivisesti hiihtoa. Niinpä hänelle saattoi talven aikana kertyä harjoituskilometrejä pitkälle toista tuhatta kilometriä.

Päivi Atjonen

Reijo Heikkinen

Timo Mauno

Kirjoittajat ovat Esko Kalaojan työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset