Lasse Raustela 1932–2022

Kirjailija

Lasse Raustela

7.9. 2:00

Kirjailija Lasse Raustela (vuoteen 1956 Lars Rasmussen) kuoli 10. heinäkuuta 2022 Helsingissä 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 30. maaliskuuta 1932 Turussa. Isänsä kansalaisuuden perusteella Raustela oli Tanskan kansalainen ja sai Suomen kansalaisuuden vasta aikuisena.

Nuorena miehenä Raustela kirjoitti lyriikkaa, mutta koulun ja sotaväen jälkeen hän päätti ryhtyä toimittajaksi. Päätöstä seurasi monipuolinen kirjoittajan ura, joka alkoi avustajana Turun Sanomissa ja jatkui myöhemmin Helsingin paikallis- ja aikakauslehdissä.

1960-luvun alussa alkoi Raustelan ura myös radiokirjailijana. Hän kirjoitti vuosina 1961–1977 radion ajanvietetoimitukselle 25 hupailua. Tavaramerkikseen hän kehitti sanan ja lyhyiden iskelmäpätkien yhdistelmän. Vuosina 1963–1980 hän kirjoitti lastenradioon lukuisia lasten- ja varhaisnuorten kuunnelmia ja 1980-luvulla myös kaksi TV-sarjaa: Omenankukissa lunta ja Tavataan Karppisilla.

Raustelan kirjallisen tuotannon pääpaino on kuitenkin nuortenkirjallisuudessa. Kahdeksantoista nuortenkirjaa julkaissut Raustela on palkittu kirjoistaan mm. kahdesti Topelius-palkinnolla. Valtionpalkinnon hän sai vuosina 1975 ja 1987.

Raustelan päätyö, kuusiosainen Taivaansavut-sarja, on kuvaus elämästä talvi- ja jatkosodan vuosien Suomessa. Helsingin Sanomat kirjoitti: ”Lasse Raustela kuuluu nuortenkirjallisuutemme kärkihahmoihin ja hänet tunnetaan monipuolisena kirjoittajana, herkkävireisenä nuoren ihmisen ja miljöön kuvaajana”.

Raustelan tuotantoon kuuluu myös useita historiikkeja ja tietokirjoja, mm. kaksi kaupunki- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää talohistoriaa, Dementjeffin kivikartano ja Florentin Granholmin kivipalatsi.

Raustela oli ammattijärjestötaustansa vuoksi kysytty mies myös kirjallisuuden luottamustehtävissä mm. Suomen nuorisokirjailijoiden sihteerinä, Kirjailijakeskuksen puheenjohtajana ja Lastenkirjainstituutin hallituksen puheenjohtajana. Hän piti järjestötyötä hyvänä vastapainona yksinäiselle kirjoittamiselle.

Raustelan elämän täyttivät kirjat ja kirjallisuus. Hän luki jo lapsena kaiken, minkä sai käsiinsä. Sitä rakkautta hän siirsi myös jälkipolville. Hän koki olevansa velkaa siitä, mitä itse aikoinaan sai lukiessaan lasten- ja nuortenkirjoja ja sitä velkaa hän ikään kuin maksoi takaisin kirjoittamalla. Hänen oma kirjastonsa oli tuhansien niteiden kokoelma, aihepiireittäin ja aakkosjärjestyksen mukaan järjestetty ja sisälsi paljon ensipainoksia 1900-luvun alkupuolelta alkaen.

Raustela oli arkistoihminen. Hän istui vuosikausia arkistoissa. Kaikkien yksityiskohtien piti olla hänen kirjoissaan oikein. Hänellä oli myös mittava kotiarkisto, jokainen paperi ja kuva oli nimikoituina paikallaan.

Raustela avioitui vuonna 1956 opettaja Sirkka Pinomaan kanssa. Yhteistä taivalta kesti lähes 64 vuotta.

Merja Tamminen

Jarmo Raustela

Kirjoittajat ovat Lasse Raustelan lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset