Juha Voutilainen 1943–2022

Hovioikeudenlaamanni

Juha Voutilainen

7.9. 2:00

Hovioikeudenlaamanni Juha Voutilainen kuoli 12. elokuuta 2022. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Varkaudessa 15. joulukuuta 1943.

Voutilainen kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1964, valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1968 ja sai varatuomarin arvon 1972.

Voutilaisen tuomarin ura koostui toimimisesta kolmessa eri tuomioistuimessa: 26 vuotta Itä-Suomen hovioikeudessa eri jaksoissa ja tehtävissä, neljä vuotta käräjätuomarina Kuopion käräjäoikeudessa ja 10 vuotta maaoikeustuomarina Itä-Suomen maaoikeudessa. Eläkkeelle hän jäi hovioikeudenlaamannin virasta vuonna 2011.

Voutilainen teki monipuolisen tuomarin uran ja menestyi tehtävissään erinomaisesti. Hän oli vahvasti työhönsä ja tavoitteisiinsa sitoutunut ammattilainen. Hyvältä tuomarilta vaadittavien ominaisuuksien lisäksi hänen tienviittojaan olivat parhaimpien työtapojen kehittäminen prosessiuudistusten myötä.

Hänet nimitettiin hovioikeudenlaamanniksi vuonna 2003. Hän tuki johtoryhmän jäsenenä johdon kehittämistavoitteita ja johti osastoa yhteisesti sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän oli osastoa johtaessaan kiinnostunut myös työntekijöiden hyvinvoinnista. Sitä hän pyrki tukemaan järjestämällä osaston työntekijöille virkistyspäiviä muun muassa vapaa-ajan kodissaan Ottolassa. Hän oli kuuntelevana ja helposti lähestyttävänä erittäin pidetty henkilökunnan keskuudessa.

Päätoimen rinnalla Voutilainen hoiti erilaisia asiantuntijatehtäviä ja luottamustoimia. Näistä on erikseen mainittava 16 vuoden kausi Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Voutilainen pystyi hyödyntämään lainopillista osaamistaan ja kokemustaan puheenjohtajana toimineen tuomiorovastin tukena. Voutilaiselle oli myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki.

Juhan tunteneet muistavat hänen myönteisen elämänasenteensa ja hyvän tilannehuumorinsa. Hän oli myös vakaumuksellinen kristitty.

Kuntoliikunta kaikkina vuodenaikoina niin ulkona kuin sisällä, luonnosta nauttiminen ja metsien hoito ammattimaisesti sekä rakennus- ja pienimuotoiset remonttityöt olivat keskeinen osa Juhan vapaa-aikaa. Lisäksi hän matkusteli puolisonsa kanssa vuosittain eri puolilla maailmaa.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat puoliso Ulla sekä tyttäret Mari ja Tiina ja poika Otto perheineen. Lastenlapset olivat ukille erityisen tärkeitä. Hän vietti mielellään perheensä kanssa vapaa-aikaa Ottolassa Riistavedellä esi-isiensä mailla.

Hän saattoi siellä viimeiseen asti nauttia kauniista kesäpäivistä. Ystävät ja kollegat muistavat maanläheisen, rakentavan, ystävällisen ja avuliaan ihmisen, joka jätti mieliimme pysyvän muiston.

Markku Arponen

Olavi Snellman

Matti Huuskonen

Kirjoittajat ovat Juha Voutilaisen työtoverit ja serkku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset