Sulo Maanonen 1929–2022

Järjestöpäällikkö

Sulo Maanonen

10.9. 2:00

Metalliliiton pitkäaikainen järjestöpäällikkö Sulo Maanonen kuoli 93-vuotiaana 14. elokuuta 2022 Tuusulassa. Hän oli syntynyt 23. helmikuuta 1929 Suistamon Muiniekan Salon kylässä, sodassa menetetyn Karjalan alueella. Sodan jälkeen uusi elämä alkoi 40 hehtaarin maatilalla Kempeleessä. Vanha karjalainen Muiniekan sukunimi vaihtui Maanoseksi.

Sulo Maanosen unelma tulla kansankoulunopettajaksi ei toteutunut, mutta hänestä tuli puuseppäkoulun käynyt puuseppä sekä konepajakoulun käynyt putkiasentaja ja vitosen luokkahitsaaja. Työelämässä Maanosesta sukeutui sosiaalisesti aktiivinen ja innokas järjestömies, jonka toiminta huomattiin ammattiyhdistysliikkeessä.

Tampereen Tampellan luottamusmiehen hitsauspilli vaihtui 1962 Helsinkiin Metalliliiton toimitsijan ja järjestöpäällikön tehtäviin. Maanonen kiersi aktiivisesti kenttää ja edusti suurta Metalliliittoa myös SAK:ssa, jossa hänet opittiin tuntemaan vaikutusvaltaisena demarina ja järjestömiehenä. Maanonen ehti toimia Metalliliitossa kolmen puheenjohtajan aikana lähes 30 vuotta.

Maanonen oli perustamassa Suistamo-seuroja 1940-luvulla, jolloin tarve erilleen joutuneiden karjalaisten yhteydenpitoon oli suurimmillaan. Maanonen toimi vuosikymmeniä Suistamon perinneseurassa, Laatokan Karjalaisissa ja Karjalan liiton varapuheenjohtajana vuosina 1999–2005. Kokeneena ja sovittelevana järjestöihmisenä hän hoiti liiton sisäisiä hallinnollisia ja henkilöstöasioita. Maanonen tunnettiin leppoisana henkilönä, joka ilahdutti itse leipomillaan sulhaspiirakoilla.

Maanonen osallistui aktiivisesti myös yhteiskunnalliseen toimintaan liittyessään SDP:n jäseneksi vuonna 1945. Hän toimi pitkään Hyrylän Demareiden puheenjohtajana. Oili-vaimon mukaan Hyrylän torppa demareiden kokoontumispaikkana oli yhtä rakas kuin koti. Ensin oli työ, sitten puolue, Karjala ja sitten koti.

Maanosella oli kaksi avioliittoa ja viisi lasta. Oili Maanosen kanssa yhteiselämää kesti 50 vuotta, joista pääosa omakotitalossa Tuusulassa. Omatoiminen Maanonen ehti rakentaa neljä omakotitaloa sekä lukuisan määrän erilaisia rakentamisessa ja talon hoidossa tarvittavia tarvekaluja. Tuusulan kodissa viljeltiin perunaa ja hoidettiin puutarhaa.

Yhteiskunnallisesti aktiivisena ihmisenä Sulo seurasi loppuun saakka politiikkaa ja karjalaista järjestötoimintaa. Karjalainen heimo muistaa Sulon lämpimänä, kaikki huomioivana ortodoksisen karjalaisuuden vaalijana ja edusmiehenä.

Markku Laukkanen

Risto Kuisma

Kirjoittajat ovat Sulo Maanosen ystäviä ja työtovereita.

Muokattu kirjoitusta Maanosen lapsien osalta 12. syyskuuta kello 12.35.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset