Antero Hulkko 1945–2022

Lääkäri

Antero Hulkko

8.9. 2:00

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan (K-PKS) kirurgian ja vatsakirurgian pitkäaikainen erikoislääkäri ja kirurgian ylilääkäri Antero Hulkko kuoli haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin 15. elokuuta 2022 Kokkolassa. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Kuivaniemellä 17. toukokuussa 1945.

Hulkko kävi koulunsa Iissä ja Oulussa. Hän valmistui lääkäriksi Oulun yliopistosta, erikoistui kirurgiaan OYS:ssa ja hankki myöhemmin myös gastroenterologian eli vatsaelinkirurgian suppean erikoisalan pätevyyden.

K-PKS:n kirurgiksi hän tuli 1975. Hän työskenteli kirurgian apulaisylilääkärinä 1986–1993 ja sen jälkeen kirurgian tulosyksikön ylilääkärinä vuoteen 2008.

Hulkko oli potilaiden ja kollegoiden suuresti arvostama lääkäri, joka antoi apuaan ja neuvojaan usein myös vapaa-aikanaan. K-PKS:n kirurgisen osastoryhmän lääkäreiden yhteistyö ja osaaminen saavuttivat korkean tason hänen aikanaan. Häntä pitivät arvossa myös Suomen kirurgiyhdistyksen kollegat ja muiden keskussairaaloiden ylilääkärit.

Samoin maakunta, kaupunki ja sairaala muistivat häntä ansiomerkein ja -viirein hänen siirtyessään eläkkeelle. Vielä eläkkeelle jäätyään Hulkko toimi yksityislääkärinä ja Kokkolan terveyskeskuksen kirurgikonsulttina vuosina 2008–2015.

Työnsä ohessa Hulkko väitteli rasitusmurtumista lääketieteen tohtoriksi Oulussa vuonna 1988. Myöhemmin hän sai Oulun yliopiston dosentin arvon. Hulkko oli aktiivinen Kokkolan Lions-toiminnassa, Lääkäriliitossa ja erikoislääkäriyhdistyksissä, ja hänet valittiin vuoden kokkolalaiseksi vuonna 1993.

Antero Hulkko jäi leskeksi vuonna 2012 rakkaan Pirkko-vaimon kuoltua syöpään. Heillä on neljä lasta: Tuomas, Jaakko, Eero sekä Eeva. Antero viihtyi kotona lastensa kanssa, ja perhe matkaili loma-aikoina yhdessä. Vierailtiin Iissä suvun mökillä, hiihdettiin, lasketeltiin ja kalastettiin – Iijoen suiston ahvenpaikat tulivat pojille tutuiksi onkireissuilla.

Lastenlapsia hänellä on seitsemän, ja ukki on heille kaikille tärkeä henkilö. Lapset perheineen vierailivat ahkerasti Kokkolassa lomien aikana ja Syystien asunto pysyi heille rakkaana ja lämpimänä kotina.

Viime vuodet Anteron elämänkumppanina ja tärkeänä tukena myös vaikean sairauden hoidossa oli Paula. Vielä keväällä 2022 he ehtivät tehdä yhteisen Lontoon-matkan.

Lääkärinä Antero välitti potilaista ja ajatteli aina heidän parastaan. Hän etsi ja järjesti potilaille tutkimuksia ja hoitoja myös oman erikoisalansa ulkopuolelta. Hänen toimintaansa kuvaa hyvin nykyaikaisen lääketieteen isän professori Sir William Oslerin ajatus: ”Hyvä lääkäri hoitaa sairautta – suuri lääkäri hoitaa potilasta, jolla on sairaus.”

Sakari Orava

Kustaa Hulkko

Kirjoittajat ovat Antero Hulkon ystävä ja kollega sekä veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset