Mauno Kentta 1938–2022

Agrologi

Mauno Kentta

8.9. 2:00

Agrologi, yrittäjä Mauno Kentta kuoli 22. heinäkuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Jurvassa 6. syyskuuta 1938.

Kentan varhaislapsuutta varjosti levoton sota-aika. Kentta kävi Kurikan yhteiskoulussa keskikoulun, liittyi poikasoittokuntaan ja pääsi alaikäisenä soittamaan klarinettia Tempo-orkesteriin. Yhtye esiintyi Etelä-Pohjanmaan tanssipaikoissa.

Kentta kävi Hyvinkään maatalousopiston ja valmistui agrologiksi , mutta varsinaisia agrologin töitä hän ei koskaan tehnyt. Hänet pyydettiin Kiikan säästöpankin konttorinhoitajaksi. Kentasta tuli 25-vuotiaana Suomen nuorin säästöpankin toimitusjohtaja. Kentta oli energinen ja idearikas pankinjohtaja. Kuntaan rakennettiin kerrostaloja pankin rahoittamana.

Kentta soitti klarinettia ja saksofonia Jalasjärven soittokunnassa. Suosittu pelimannitupa rakennettiin talkoilla. Puoliso Kaija hoiti grilli- ja baaritoimintaa ja sen jälkeen perheen rakennuttamaa Valtatie-3 motellia Jalasjärvellä.

Kentta täydensi koulutustaan ja loi suhdeverkostoja julkisiin rahoittajiin ja yrityksiin. Hän siirtyi konsultiksi ja hoiti mm. Kehitysaluerahaston hankkeita. Kentat ostivat Kihniön Pyhäniemestä lomakylän ja perustivat Lomapörssi nimisen yhtiön. He toivat uuden, aikaosuuksiin (time-share) perustuvan asumiskonseptin Suomeen.

Vuonna 1992 Kentat siirtyivät Tampereelle ja ryhtyivät kehittämään Tampereen Lapinniemestä kaupunkilomien keskusta LomaDynastian nimissä. Kentta jatkoi soittamista Valmetin soittokunnassa ja Lapinniemen bigbandissä.

Kun Kaija-puoliso menehtyi tapaturmassa 1999, sururyhmässä kannustettiin aloittamaan kirjoitusharrastus. Kentta lähti Oriveden opiston kirjoittajakurssille, jossa hän tapasi tulevan puolisonsa Kirsin. Kentta kilpaili mielellään ja uusi kirjoitusharrastus siivitti Kentan tarinan iskennän Suomen mestaruuden voittoon vuonna 2006.

Korvat korkialla-kirjassa hän kuvaa koskettavasti ja elävästi lapsuuttaan ja nuoruuttaan Pohjanmaalla. Silmät seljällänsä pureutuu työvuosiin, pankki- ja yritysmaailman muutoksiin 1960-1990-luvuilla. Kummassakin kirjassa välittyy Mauno Kentan kyky tehdä hauskoja ja osuvia havaintoja ihmisistä ja elämästä. Lukijoita hykerryttivät tarkkanäköisyys ja oivaltava huumori.

Kentta muutti Helsinkiin vuonna 2005 ja eli vielä kerran uuden elämänvaiheen toisessa avioliitossaan. Hänellä oli neljä lasta, kasvattipoika, viisi lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta. Mauno Kentalle mikään ei ollut liian suurta tai pelottavaa, jos siinä piili mahdollisuus.

Kirsi Kentta

Marketta Rentola

Tapio Palonen

Kirjoittajat ovat Mauno Kentan puoliso ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset