Martti Sohlman 1932–2022

Kirjapainonjohtaja

Martti Sohlman

11.9. 2:00

Vuosikymmeniä kirjapainoalalla työskennellyt kirjapainonjohtaja Martti Sohlman kuoli 90 vuoden ikäisenä 29. kesäkuuta 2022 Tuusulassa. Hän oli syntynyt Jyväskylän maalaiskunnassa 10. tammikuuta 1932.

Ankarat lapsuusolot kasvattivat Sohlmanista sitkeän ja ahkeran. Äitinsä sairastumisen vuoksi vasta nelikuukautinen poika jouduttiin antamaan kasvattikotiin, josta kuitenkin muodostui hänelle rakas paikka.

Neljäntoista ikäisenä Sohlman huomasi Keskisuomalaisessa ilmoituksen, jossa haettiin lehtitaloon juoksupoikaa. Pihkaisissa metsurin vaatteissa toimitusjohtajan puheille kiirehtinyt poika sai paikan, eteni ajan tavan mukaan oppisopimuksella kirjaltajaksi ja huomasi viihtyvänsä alalla.

Nuorella miehellä oli nälkää menestyä. Maailmalta rantautui uusi offset-painomenetelmä, joka mullisti kirjapainoalaa. Sohlman ymmärsi menetelmän tehokkuuden ja innostui niin paljon, että perusti neljän ystävänsä kanssa Jyväskylään oman offset-painoyrityksen. Alku näytti lupaavalta, mutta nuori yritys kaatui yhden perustajaosakkaan vilpilliseen toimintaan. Sohlman ja kolme muuta osakasta saivat maksettavakseen suuren velan.

Sisuuntuneena ystävänsä toiminnasta Sohlman myi oman osuutensa yrityksestä, muutti Helsinkiin ja jatkoi offset-painomenetelmän kehittämistä Teknillisessä korkeakoulussa Espoon Dipolissa. Tänä aikana hän tapasi myös vaimonsa ja perusti perheen. Maine offset-painomenetelmän kehittäjänä kiiri alalla ja Sohlman kutsuttiin faktoriksi Iisalmen Sanomiin 1969.

Iisalmen Sanomien kirjapainossa uusi faktori osoitti pian tehokkuutensa. Kolmessa vuodessa Sohlman moninkertaisti liikevaihdon. Ja kun tilaustyöt kävivät vähiin, Sohlman otti salkun kainaloonsa ja matkusti Helsinkiin. Asiakkaiden luona kierrettyään hän palasi työpaikalleen mukanaan nippu uusia tilauksia, jotka takasivat työllisyyden pitkäksi aikaa.

Keski-Uusimaan Keravan kirjapainossa avautui ylifaktorin paikka vuonna 1973. Sohlman näki etelään muuton uutena mahdollisuutena, ja se sopi perheellekin. Hän tuli valituksi ja huomasi pian, että kirjapaino kaipasi uudenlaista otetta.

Iisalmesta kantautuneet tiedot Sohlmanin myyntitaidoista osoittautuivat pian tosiksi. Kirjapainoon alkoi tulla uusia asiakkaita ja painoa kehitettiin uuden ylifaktorin toivomalla tavalla. Sohlmanin taidot pantiin merkille alan yrityksissä. Hänelle tarjottiin työpaikkoja, mutta hän pysyi Keski-Uusimaassa vuoteen 1995, jolloin jäi eläkkeelle.

Jo työvuosina Martin tavaramerkkinä olivat varhaiset aamut. Hänen työhuoneessaan valot syttyivät paljon ennen lehtitalon heräämistä. Sama rytmi jatkui eläkevuosina, silloin reippailla aamukävelyillä.

Mari Sohlman

Martti Puronen

Kirjoittajat ovat Martti Sohlmanin tytär ja työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset