Risto Lammintausta 1950–2022

Lääketieteen tohtori, dosentti

Risto Lammintausta

15.9. 2:00

Lääketieteen tohtori, dosentti Risto Lammintausta kuoli Turussa 20. heinäkuuta 2022 vaikeaan sairauteen. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Karvialla 4. helmikuuta 1950.

Lammintaustan lahjakkuus havaittiin jo koulussa. Opettaja totesi, että mikään elämänala ei ole tälle vierasta. Lammintaustasta tuli ylioppilas 1969, lääkäri 1974, tohtori 1978 ja farmakologian dosentti 1979. Opiskeluaikanaan hän löysi tulevan vaimonsa Kaijan. Heillä on kolme lasta ja viisi lastenlasta.

Farmoksessa oli 1976 aloitettu ensimmäinen alkuperäislääkkeiden kehityshanke. Lammintaustan laajakatseisuuden ja osaamisen vanavedessä kehittyi ”dream team”, joka on ollut useimpien suomalaisten alkuperäislääkkeiden takana. Ensin syntyi alfa-reseptoriaktiivisuuteen perustuva tutkimuslinja, joka pian laajeni steroidihormoneihin.

Lammintausta nimitettiin tutkimusjohtajaksi Farmokselle 1981 ja Orionille 1990. Tuloksia syntyi. Kansainvälisille markkinoille lanseerattiin neljä keskushermostoon vaikuttavaa lääkevalmistetta ja rintasyöpälääke.

Vuosituhannen vaihteen Suomessa oli osaaminen kehittynyt niin, että resursseja löytyi uusien lääkeyritysten perustamiseen. Tarvittiin pystyviä ja rohkeita vetäjiä. Lammintausta oli sellainen. Hän oli perustamassa Hormos Medical Oy:ta ja oli sen toimitusjohtajana. Lääkealan kehitykseen hän vaikutti Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan ja monien kansallisten bioalan työryhmien ja toimikuntien keskeisenä jäsenenä.

Lammintausta pystyi ilmiömäisesti yhdistämään akateemisen tutkimuksen ja kaupallisen lääkekehityksen intressejä. Hänelle myönnettiin kesäkuussa BioFinland 2022 -palkinto.

Johtajana Lammintausta oli poikkeuksellinen. Hän johti henkilökuntaa viisaalla, kunnioitusta herättävällä tunneälyllä. Hän oli keskushenkilö eri yritysten muodostamassa lääkeklusterissa, jossa näennäiset kilpailijatkin saatiin yhteistyöhön. Tämä oli Riston ominta aluetta: yhdessä saavutetaan enemmän.

Hänen johdollaan Hormos Medical Oy oli lääkekehittäjien todellinen korkeakoulu. Useita hankkeita käynnistyi, ja uusia hoitokohteita tunnistettiin. Forendo Pharma Oy perustettiin spin-out yrityksenä 2013. Tämän vuoden alussa Forendo Pharman osti kansainvälinen lääkejätti Organon, mikä kruunasi Riston ponnistelut.

Toukokuussa Risto vietti eläköitymisjuhlaa läheisimmän työyhteisön kanssa. Kukaan ei osannut aavistaa, että hän sairastuu vakavasti ja menehtyy muutamassa viikossa. Riston omaiset, ystävät, työtoverit ja yhteistyökumppanit ovat ottaneet tiedon vastaan järkyttyneinä ja suurin tuntein. Ajattelemme Ristoa lämpimin ja kaipaavin mielin.

Lauri Kangas

Kauko Kurkela

Kirjoittajat ovat Risto Lammintaustan ystäviä ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset