Lauri Linkola 1946–2022

Liikemies

Lauri Linkola

14.9. 2:00

Liikemies Lauri Olavi Linkola kuoli 76-vuotiaana 7. elokuuta 2022 Helsingissä. Hän oli syntynyt Helsingissä 30. toukokuuta 1946.

Lapsuutensa Linkola vietti Töölössä ja Espoon Viherlaaksossa. Hän lopetti koulunkäynnin pari kuukautta ennen ylioppilaskirjoituksia ja kokeili useampia ammatteja – postivirkamies, tavaratalomyyjä, sairaalakalusteiden myyjä, hotellin portieeri – mutta ei viihtynyt niissä. Hän lähti Frankfurtiin Iittalan myyntivaraston varastomieheksi.

Saksassa Linkola tapasi perulaisen Maria Elena Santa Cruzin. Se johti avioliittoon Helsingissä ja vuonna 1977 muuttoon Perun Huancayoon. Kaupunki sijaitsee Limasta 200 kilometriä itään Andien vuoriston itäisessä laaksossa 3 400 metrin korkeudessa.

Pääosa Huancayon 300 000 asukkaasta on intiaaneja ja mestitsejä. Linkolan vaimon isä oli perustanut kaupunkiin villapaitakutomon. Linkola osti omakotitalon ja pienen villapaitamyymälän, jossa hän työskenteli 27 vuotta. Pitkä ulkomaalainen gringo huomattiin ja tunnettiin hyvin kaupungissa, varsinkin kun hän mielellään antoi villapaidoista alennusta alle myyjättäriensä hintojen.

Asiakkaiden kannatti käydä Pusero Carsantin liikkeessä silloin, kun gringo oli paikalla. Linkola seurasi tarkkaan maan tapahtumia ja kritisoi varsin avoimesti poliisien korruptoituneisuutta, intiaanien heikkoja työoloja ja kaikkialle ulottuvaa armeijan valtaa. Monet intiaaniperheet kutsuivat hänet lastensa kummiksi.

Perussa käytiin sisällissotaa, jossa virallisten tietojen mukaan maolais-kommunistinen sissiliike Loistava Polku harjoitti terrorismia. Parinkymmenen vuoden aikana 1980–2000 Perun likaisessa sodassa kuoli tai katosi noin 70 000 ihmistä.

Lauri liikkui paljon intiaanikylissä, tutustui intiaanien kulttuureihin, juhliin, musiikkiin, tansseihin ja kiersi arkeologiystävänsä kanssa entisten intiaanikaupunkien raunioilla. Hänen mukaansa terroria harjoittivat ennen muuta armeija ja poliisi, joiden johto oli usein USA:n kouluttamaa. Kotikaupungissakin pommit paukkuivat, pormestari murhattiin, parin eurooppalaistaustaisen ystävän ruumiit löytyivät joesta, ja vuoristoteiden siltoja räjäytettiin. Silti Lauri vanhana partiolaisena usein sunnuntaisin vei lapsensa ja näiden kavereita luontoon ja maaseudun kyliin.

Kun Huancayoon tuli turisteja, Lauri toimi usein heidän oppaanaan ja kutsui liki kaikki kaupungissa käyneet suomalaiset kotiinsa.

Sairastuttuaan 2004 Lauri palasi Suomeen ja vietti vaatimattomia eläkepäiviä Lauttasaaressa. Vuonna 2006 hänen otsalohkostaan poistettiin hyvänlaatuinen kasvain. Se uusiutui kesällä 2022, jolloin hän ei enää herännytkään leikkauksesta.

Laurin lähipiiriin kuuluivat veli Timo, Paraguayssa asuva poika Olavi ja Barcelonassa asuva tytär Tuuli perheineen. Vaimo Maria Elena Linkola Santa Cruz kuoli Limassa jo 2020.

Timo Linkola

Kirjoittaja on Lauri Linkolan veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset