Irma Lager 1929–2022

Oikeustieteen tohtori, apulaisprofessori

Irma Lager

11.9. 2:00

Apulaisprofessori Irma Lager kuoli 7. heinäkuuta 2022 Espoossa 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Uudellakirkolla 18. lokakuuta 1929.

Lager valmistui lainopin kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1954. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli muun muassa Hauhon, Pälkäneen ja Rovaniemen kihlakunnanoikeuksissa ja sai varatuomarin arvonimen 1959.

Hänellä oli kokemusta myös asianajajantyöstä muun muassa Helvi Sipilän asianajotoimistossa sekä esittelijänä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Jo käytännön työssä ollessaan hän aloitti jatko-opinnot ja valmistui lakitieteen lisensiaatiksi 1958.

Lager siirtyi Helsingin yliopistoon vuonna 1966 ja väitteli tohtoriksi 1972. Väitöskirjan aihe Tuomionpurun edellytyksistä siviili- ja hallintoprosessissa vertaili vielä tänä päivänäkin harvinaisella tavalla kahden eri prosessilajin erityispiirteitä ja osoitti siten laaja-alaista osaamista.

Lager oli prosessioikeuden apulaisprofessorina vuodesta 1971 ja opetti tässä virassa sekä määräaikaisena professorina eläkkeelle jäämiseensä vuonna 1992. Hän oli paneutuva opettaja, joka välitti opiskelijoistaan ja halusi antaa heille hyvän pohjan oikeuslaitoksen ammateissa työskentelyä varten. Hän saattoi vaikuttaa välillä hieman ankaralta, mutta oli aina oikeudenmukainen.

Irma Lager oli yksi niitä edelläkävijänaisia, jotka lähtivät tekemään uraa kovin miesvaltaisessa tiedeyhteisössä. Usein hän oli ainoa naispuolinen professori- ja apulaisprofessoritason työntekijä tiedekunnassa. Lager ei koskaan tehnyt itsestään isoa numeroa, mutta pelkällä läsnäolollaan hän rohkaisi nuoria naisia lähtemään tieteelliselle uralle. Tieteellisen uran ja perhe-elämän yhteensovittamisella ja aina tasapainoisella mielenlaadulla hän oli poikkeuksellinen roolimalli.

Eläkkeelle jäätyään Lager ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Päinvastoin hän eräiden sattumien kautta joutui näkemään, miten heikosti vielä 1990-luvulla osattiin tutkia ja käsitellä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Hän tuki ja avusti näiden rikosten uhreja ja heidän vanhempiaan sekä oikeudenkäyntiavustajiaan. Tutkijana hän perehtyi alan tutkimukseen ja julkaisi suomeksi artikkeleita, jotka ravistelivat aihepiiriä koskevia myyttejä ja tabuja.

Kesänsä Irma vietti yhdessä Erkki-puolisonsa ja kahden tyttärensä kanssa Puikonnimen tilalla Rantasalmella ja eläkkeelle jäätyään Kesamonsaaressa Savonlinnassa. Hän oli lisäksi kiinnostunut erityisesti klassisesta musiikista. Nuorena Irma oli ollut taitava pianisti, ja eläkepäivillään hän kokeili klassisen kitaran soittoa. Myös koirat olivat eläkevuosien tärkeitä perheenjäseniä.

Johanna Niemi

Olli Pohjakallio

Kirjoittajat ovat Irma Lagerin entinen assistentti ja kollega sekä sukulainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset