Riitta Kajantie 1941–2022

Valtiotieteen maisteri

Riitta Kajantie

15.9. 2:00

Valtiotieteen maisteri Riitta Kajantie (o.s. Erkiö) kuoli muistisairauteen Helsingissä 23. elokuuta 2022. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Helsingissä 7. maaliskuuta 1941.

Kajantien isä kaatui sodassa 1943, ja äiti jäi siskonsa kanssa hoitamaan kolmea pientä tytärtä. Talous oli tiukka, mutta lapsuus Munkkiniemessä oli tasapainoinen ja turvallinen. Suku auttoi, kesät vietettiin Lohjanjärven rannalla.

Naisten ja miesten tasa-arvosta oltiin kaukana 60-luvulla. Kun naisylioppilas löysi miehekseen ulkomaille haluavan miestutkijan, oli selvää, että nainen lähti miehen ja kaksilapsiseksi kasvaneen perheen kanssa mukaan. Kajantien luottamus tulevaisuuteen oli vahva, ja omat opinnot saivat odottaa. ”Tuo aika ulkomailla oli elämäni onnellisin vaihe”, Kajantie sanoi myöhemmin.

Jokaisella nuorella olisi hyvä olla vaikutusvaltainen mentori, taustatukija. Kajantielle tällainen oli Helsingin kaupungin rahoitusjohtaja Erkki Linturi. Linturi löysi Kajantien Helsingin osuuskaupan henkilöstöhallinnosta, jonne Kajantie oli ripeästi valmistuneiden sosiologian opintojen jälkeen päätynyt, ja palkkasi hänet talousosastolle. Kielitaitoisena ja sosiaalisesti kyvykkäänä Kajantie sopi hyvin rahoituksenhakumatkoille Euroopan finanssikeskuksiin, Lontooseen, Frankfurtiin.

Taustatukijat taisivat myös vaikuttaa, kun Etelä-Suomen Syöpäyhdistys etsi toteuttajaa suurelle vuoden 1986 Kaikki syöpää torjumaan -keräykselle ja päätyi Kajantiehen. Olikin vaikea päätös vaihtaa turvallinen työpaikka Helsingin kaupunginkansliassa rahankeräyksen aluejohtajaksi. Piti viritellä rahankeruuorganisaatio huippukuntoon, kierrellä omalla autolla talvikeleillä 57 Etelä-Suomen kuntaa, tavata lukematon määrä ihmisiä ja perustella heille, miksi tukea pitää antaa.

Työ tuli tehdyksi, ja Kajantie toimi Suomen syöpäyhdistyksessä toimistopäällikkönä eläköitymiseensä saakka vuoteen 2004.

Kajantien työpaikat ja koti olivat Kruununhaassa, ja hän päätyi heti Kruununhaka-seuran toimintaan, lopulta puheenjohtajaksi 13 vuoden ajaksi. Aina piti taistella menetyksiä vastaan: Vironniemen terveysasema vietiin, Snellmaninkadun posti vietiin, bussi 18 vietiin. Taistelut lähensivät Kruununhaka-seuraa poliittisesti vasemman laidan Asukasyhdistykseen. Kajantie alkoi jo hyvin varhain keskustella Asukasyhdistyksen Veli-Heikki Klemetin kanssa yhdistämisestä. Salaa, kyllä vastustusta riitti. Tänään on vain Asukasyhdistys.

Kajantie vietti kesät Lohjanjärven rannalla myös eläkeläisenä. Siellä hän hartaasti istui ja ruiskutteli letkusta vettä istutuksilleen, kun liikkuminen oli jo vaikeaa.

Eero Kajantie

Kirjoittaja on Riitta Kajantien poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset