Ulla Nykänen 1923–2022

Ekonomi

Ulla Nykänen

16.9. 2:00

Ekonomi Ulla Nykänen (o.s. Nylund) kuoli 99-vuotiaana 2. elokuuta 2022 Kuopiossa. Hän oli syntynyt 6. helmikuuta 1923 Hiittisissä, Örön saaressa, missä hänen isänsä Otto Nylund toimi rannikkotykistöyksikön päällikkönä. Perhe muutti Kuopioon Ulla-tytön ollessa puolitoistavuotias.

Kuopiossa lapsuutensa ja viimeiset vuosikymmenensä viettänyt ekonomi Nykänen oli lotta, järjestöaktiivi ja lähisukunsa kokoava hahmo.

Nykänen oli lukion ensimmäisellä tyttölyseossa, kun talvisota syttyi. Hän työskenteli pikkulottana suojeluskuntatalossa. Pian sodan loputtua ja lukion ensimmäisen luokan jälkeen hän muutti Lappeenrantaan äitinsä sisarien luo.

Jatkosodassa hän toimi lottana aluksi Luumäellä toimistotyössä, josta hänet siirrettiin Viipuriin varusvaraston hoitajaksi. Siellä hän työskenteli, kunnes lukion viimeinen luokka alkoi Lappeenrannassa tammikuussa 1942. Ylioppilaaksi päästyään Nykänen palasi Viipurin rajatoimistoon kassanhoitajan apulaiseksi. Sieltä hänet siirrettiin Itä-Karjalaan Latvan rajatoimistoon kassanhoitajaksi. Suurhyökkäyksen alkaessa hän oli Karjalankannaksella Kiviniemessä.

Sodan loputtua Nykänen opiskeli Helsingissä ja valmistui ekonomiksi vuonna 1947. Hän työskenteli tilitoimistossa jo opiskellessaan ja osti yrityksen kollegansa kanssa toimitusjohtajan kuoltua.

Vuonna 1949 Ulla Nykänen meni naimisiin Pentti Nykäsen kanssa, joka oli tuttu jo lapsuuden Kuopiosta. Perheeseen syntyi neljä lasta. Ajan tavan mukaan vaimo jäi kotiin lasten kanssa, mutta hoiti opettajan sijaisuuksia eri oppilaitoksissa asuinpaikkakunnillaan Viialassa ja Joensuussa. Puolison kuoleman jälkeen Nykänen muutti Kuopioon 1981.

Erityisesti Lotta Svärd -järjestö oli Ulla Nykäsen sydäntä lähellä. Hän piti lottana oloaan ylpeyden aiheena, myös heti sodan jälkeen, kun lottia mustamaalattiin. Hän toimi Joensuussa Ylä-Myllyn sotilaskotiyhdistyksessä ja kävi sotilaskotitehtävissä Sotinpuron ja Rovajärven ampuma-alueilla.

Kuopiossa Nykänen oli mukana perustajajäsenenä Pohjois-Savon rintamanaiset ry:ssä koko sen toiminta-ajan. Rintamanaiset auttoivat keräys- ja lahjoitusvaroilla vähävaraisia jäseniään. Hän toimi myös Rissalan sotilaskotiyhdistyksessä ja Lottaperinneyhdistyksessä.

Kuopion-vuosina myös kesäpaikka Oravaistenhiekka Soisalossa oli tärkeä. Vaikka ikätoverit poistuivat elämästä vuosien kuluessa, koko lähisuku kokoontui kesäisin Ullan-päiville, joita ehdittiin juhlia tänäkin kesänä.

Ulla oli elämänsä loppuun asti terävä, sanavalmis ja ilkikurista savolaista huumoria viljelevä voimanainen, jolla tuntui olevan ehtymätön määrä tarinoita suvun historiasta.

Helmi Nykänen

Kirjoittaja on Ulla Nykäsen pojantytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset