Erkki Pulliainen 1938–2022

Valtiopäiväneuvos, professori

Erkki Pulliainen

17.9. 2:00

Valtiopäiväneuvos, professori Erkki Pulliainen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Joroisissa 22. elokuuta 2022. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Varkaudessa 23. kesäkuuta 1938.

Pulliainen oli erityislapsi. Kätilön hoitovirhe oli päättää hänen elämänsä heti alkuunsa, mutta vauva kiidätettiin Helsinkiin ja henki pelastettiin. Pitkät sairaalajaksot lukuisine leikkauksineen vaikuttivat siihen, millaiseksi ihmiseksi hän kasvoi. Hänelle ongelmat olivat mahdollisuuksia, kaikkeen oli löydettävissä ratkaisu. Lonkkaproteesikin oli mahdollisuus, joka salli metsissä tarpomisen ja umpihangessa hiihtämisen.

Kalastusreissut ja kesät renkinä sukulaisten maatilalla herättivät kiinnostuksen luontoon. Pro gradu-tutkielmansa Pulliainen teki Varkauden seudun yökkösistä. Perhosmies palkattiin tutkimaan susia, ja siitä alkoi hänen mittava työnsä suurpetotutkijana ja luonnon monimuotoisuuden puolustajana. Lempinimi ”Susi-Pulliainen” oli sanojasta riippuen joko kunnia- tai haukkumanimi.

Talvisella hiihtoreissulla 1966 Rajavartiostojen päällikön, kenraaliluutnantti Veikko Koppisen kanssa syntyi ajatus tutkimusaseman perustamisesta Sallaan. Värriön asema perustettiin 1967, ja Pulliainen johti sitä vuoteen 2003 saakka. Pääasiassa tutkittiin alueen marja- ja käpysatoja, linnustoa ja hyönteisiä sekä lunta. Aseman kansainväliset yhteydet ja tutkijavieraat tekivät siitä maailmankuulun. Värriö oli myös kesäkoti, jossa EP:n viisi lasta osallistuivat pienestä pitäen tutkimusaineistojen keruuseen. Siellä ei lomailtu, siellä tehtiin työtä.

EP työskenteli tauotta, niin yliopistolla Helsingissä kuin Oulussa ja kotona. Kun työhuoneessa soivat Sibeliuksen sinfoniat, tiedettiin tekeillä olevan kirja. Suomen suurpedoista kirjailijantyö alkoi vuonna 1974, ja Suomalaiseen suteen se päättyi vuonna 2019. Väliin mahtuu laaja kirjo niin luontoa kuin yhteiskuntaa käsitteleviä teoksia. Koiran käyttäytyminen on edelleen toimiva käsikirja. Itse hän piti parhaanaan vuonna 2013 julkaisemaansa pamflettia Roolipeliä liittovaltiolla ja jaksoi aina ihmetellä, miten niin hyvän kirjan olikin kirjoittanut.

Huoli maapallon, luonnon ja ihmisen tulevaisuudesta vei Erkin politiikkaan. Vihreät oli alusta alkaen hänen viiteryhmänsä. Teesinsä hän ”naulasi” julki Oulussa 1984. Oulun vaalipiiristä hänet valittiin eduskuntaan vuosiksi 1987–2011. Vaalipäivä vuonna 1987 oli perheelle surun päivä. Isää näkyi siitä pitäen kotona entistä harvemmin. Onneksi hän halusi kesäisin pariksi viikoksi mökille kalastamaan, perhe oli koolla. Jokainen vuorollaan sai kirjata ylös tarkat tiedot saaliskaloista, ne vihkot ovat tallessa.

Parkinsonin tauti vei kyvyn kirjoittaa ja puhua. Sen etenemiseen kohti vääjäämätöntä loppua Erkki suhtautui viileän rauhallisesti, analyyttisesti. Kun häneltä kysyi, miten pystyt noin puhumaan, hän vastasi: ”Olen tiedemies. Olen biologi.”

Annariina Liljeström

Annamiina Pulliainen

Rauli Pulliainen

Kirjoittajat ovat Erkki Pulliaisen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset