Satu Saarensola 1966–2022

Hovioikeudenneuvos

Satu Saarensola

19.9. 2:00

Hovioikeudenneuvos, oikeustieteen tohtori Satu Saarensola kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Tampereella 5. toukokuuta 2022. Hän oli 55-vuotias, syntynyt Nokialla 13. kesäkuuta 1966.

Saarensola syntyi opettajaperheeseen, johon vanhempien lisäksi kuului sisar Tuula. Perheen keskeinen harrastus oli klassinen musiikki, ja niinpä molemmat sisarukset suorittivat opiskeluaikanaan tutkinnon Tampereen konservatoriossa pääaineenaan piano. Tuula päätyikin ammattimuusikoksi. Satu sen sijaan tiesi jo varhain haluavansa tuomariksi.

Valmistuttuaan oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta Saarensola auskultoi Ruoveden tuomiokunnassa ja sai varatuomarin arvon 1994. Tämän jälkeen hän työskenteli Korkeimmassa oikeudessa esittelijänä lähes kymmenen vuotta, kunnes siirtyi tuomariksi Pirkanmaan käräjäoikeuteen. Viisi viime vuotta hän työskenteli Helsingin hovioikeudessa hovioikeudenneuvoksena. Lyhyemmän ajan hän oli myös Vakuutusoikeudessa.

Sivutoimisesti Saarensola oli yhdeksän vuoden ajan Työtuomioistuimessa varsinaisena jäsenenä ja varapuheenjohtajana kuolemaansa saakka sekä potilasvahinkolautakunnan lakimiesjäsenenä. Lisäksi hän toimi tuomariliiton hallituksessa, työoikeudellisen yhdistyksen jäsenenä sekä lakimiesliiton alueasiamiehenä.

Saarensola oli kiinnostunut tieteellisestä tutkimuksesta ja jäi virkavapaalle tehdäkseen väitöskirjan. Oikeudenkäyntikulujen kohtuullisuutta käsitellyt väitöskirja valmistui 2017 ja herätti yleistä kiinnostusta. Hän esitelmöikin väitöskirjan aiheesta eri puolilla Suomea ja myös kansainvälisesti. Saarensolan oli tarkoitus osallistua Turun yliopiston promootioon toukokuussa 2022. Hänet vihittiin tohtoriksi poissaolevana.

Saarensola kuului myös oikeusministeriön oikeudenkäyntikulujen uudistamista valmistelevaan työryhmään. Työryhmän mietintö valmistui keväällä 2022.

Satu harrasti aktiivisesti matkailua, ruokakulttuuria, musiikkia ja tennistä yhdessä aviomiehensä kanssa, jonka kanssa hän oli mennyt naimisiin Hampurissa vuonna 1997.

Puolisot tekivät lähes 25 vuotta kestäneen avioliittonsa aikana yli 200 ulkomaanmatkaa. Matkat suuntautuivat kaikille mantereille. Kuusi matkaa oli varattuna Sadun kuollessa, muun muassa hääpäivämatka Ranskaan.

Satu oli Tampereen viini- ja ruokaseuran pitkäaikainen hallituksen jäsen sekä Chaine de Rotisseurs -järjestön aktiivi. Musiikkia hän harrasti monipuolisesti. Lippuja oli varattuna useisiin klassisen musiikin tapahtumiin.

Satu oli ystäviensä ja työtovereidensa mielestä luonteeltaan ystävällinen, iloinen ja yhteistyökykyinen.

Kimmo Mäkelä

Kirjoittaja on Satu Saarensolan puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset