Timo Salo 1951–2022

Valtiotieteiden maisteri

Timo Salo

19.9. 2:00

ValtiotiEteiden maisteri, filosofian kandidaatti Timo Salo kuoli pitkällisen sairauden murtamana 23. heinäkuuta 2022 Tampereella. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Tampereella 15. huhtikuuta 1951.

Salo kiinnostui politiikasta jo kouluvuosinaan ja oli 16-vuotiaana Suomen teiniliiton hallituksen jäsen. Kirjoitettuaan vuonna 1970 ylioppilaaksi Tampereen klassillisesta lyseosta Salo lähti opiskelemaan teologiaa Helsingin yliopistoon.

Pian politiikka vei nuoren miehen. Hänet valittiin Helsingin opiskelevien keskustanuorten puheenjohtajaksi.

1970-luku oli ylioppilaskunnissa umpipoliittista aikaa. Melkein kaikissa ylioppilaskunnissa hallitsi ns. yleisdemokraattinen rintama. Taistolaiset lisäsivät voimakkaasti vaikutustaan tässä vasemmiston ja keskiryhmien liittoutumassa, kokoomusopiskelijat pidettiin valtakunnan politiikan tapaan syrjässä.

Mitta alkoi täyttyä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa (HYY), ja 22-vuotiaana Salo muodosti keskiryhmien vähemmistöhallituksen, jota oikeisto tuki. Vastustus oli ankaraa ja paine kova. Keskiryhmissäkin oli toimijoita, jotka pitivät vasemmistoyhteistyön rikkomista majesteettirikoksena. Toisaalta Keskustan opiskelijaliitossa oli jo ollut liikettä yleisdemokraattista rintamaa vastaan. Taistolaisopiskelijat valtasivat ainejärjestöjä, ja niiden muodostama neuvottelukunta alkoi painostaa myös keskustajohtoista Suomen ylioppilaskuntien liittoa.

Ronskit olivat vähemmistöhallituksenkin otteet. Se mm. tarttui HYY:sta ainejärjestöille menevään rahavirtaan, joka osaltaan mahdollisti taistolaisopiskelijoiden aktiivisuuden. Maailman rikkaimmaksi mainitun ylioppilaskunnan varoihin taistolaiset eivät enää päässet käsiksi. Salo varmisti selustaa huolehtimalla yhteyksistä puolueen johtoon, HYY:n kumppaniin Moskovan Lomonosov-yliopiston ylioppilasneuvostoon ja jopa Neuvostoliiton suurlähetystöön.

HYY:n vähemmistöhallitus oli taistolaisen opiskelijaliikkeen taantumisen lähtölaukaus. Voima heikkeni 70-luvun kuluessa, ja HYY:kin rohkeni 1978 järjestää 110-vuotisjuhlansa, jollaista juhlaa ei Vanhan valtauksen jälkeen oltu pidetty.

Opintojensa ja tutkintojensa jälkeen Salo hankki elantonsa yrittäjänä, perustamassaan tiedotusyrityksessä. Etenkin sen nopeat ja laadukkaat käännöspalvelut saivat asiakkaiden kiitoksen.

Salo sairastui Alzheimeriin 61-vuotiaana. Viimeiset vuotensa hän vietti Tampere Mission perhekoti Väinölässä. Puoliso Marja-Liisa Järvinen huolehti miehestään uhrautuvasti tässäkin kovenevassa vaiheessa.

Matti Saarinen

Kimmo Sasi

Risto Volanen

Kirjoittajat ovat Timo Salon aikalaisia opiskelija- ja nuorisopolitiikasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset