Eino Kalpala 1926–2022

Toimitusjohtaja

Eino Kalpala

18.9. 2:00

Toimitusjohtaja Eino Onni Juhani JusaKalpala kuoli Kanervakodissa Espoossa 96-vuotiaana 12. elokuuta 2022. Hän oli syntynyt Villa Ensissä Helsingissä 5. elokuuta 1926.

Kouluajan Kalpala asui sisarustensa kanssa Petaksen kartanossa täysihoitolassa. Huoneen ikkunasta näkyi, kun Grani Backenin rinnevalo syttyi, ja oli aika lähteä Osmo-veljen kanssa murtsikoilla mäkeen. Oppikoulun Kalpala kävi Töölön yhteiskoulussa. Luokan ikkunasta seurattiin, kun stadionin torni kohosi.

Työnteon Kalpala aloitti 13-vuotiaana perheyrityksessä, radioliike Amaradiossa ja pääasiassa sen Lasipalatsin myymälässä. Sijainti oli niin hyvä, että kaikki tavara mitä saatiin meni kaupaksi. Kun Kalpala valmistautui ylioppilaskirjoituksiin, äiti Saija perusti ensimmäisen yhteisen kodin sitten lapsuusvuosien Uudenmaankadulle.

Varusmiespalvelun Kalpala suoritti Santahaminassa. Hän oli ensimmäistä ikäluokkaa, joka ei joutunut rintamalle. Seuraavaksi oli vuorossa Kauppakorkeakoulu. Sodan jälkeen veljekset Osmo ja Jusa aloittivat perheyritys Radiotukku Oy:n liiketoiminnan lähes alusta. Yrityksestä kehittyi keskisuuri radio- ja urheilualan tukkuliike. Työntekijöitä oli suurimmillaan toista sataa.

Jusa oli luonteeltaan nöyrä ja aina valmis auttamaan. Hän toimi useissa järjestö- ja luottamustehtävissä. Hallitusjäsenyyksiä hänellä oli mm. Liikesivistysrahastossa, Hiihtoliitossa ja Liikemiesten Kauppaoppilaitoksessa.

Jusa oli urheilumiehiä lajeinaan autourheilu ja alppihiihto. Hän menestyi veljensä kanssa mm. Jyväskylän Suurajoissa, Ruotsin rallissa ja Hankirallissa. Veljekset kävivät ajamassa myös Monte Carlon rallin. Myöhemmin Jusa jatkoi vielä radalla Alfa Romeollaan.

Päälaji oli kuitenkin alppihiihto, jossa hän edusti Suomea Oslon olympialaisissa ja useissa arvokilpailuissa 50- ja 60-luvuilla. SM-mitaleita on yli kaksikymmentä, joista kultaisia kymmenkunta.

Kalpalinnan Kalpalan veljekset perustivat 1960-luvun alussa. Kantavana liikeideana olivat Euroopan ensimmäiset lumitykit, ja Kalpalinna olikin 1970-luvun puoleen väliin asti Suomen ainoa hiihtokeskus, jossa oli varmuudella lunta.

Eläkevuosina Jusa aloitti toisen aktiivikautensa alppihiihdossa. Hän oli perustamassa Master-sarjaa Suomeen ja alkoi aktiivisesti osallistua Master-sarjojen maailman cupiin. Jusa on Suomen menestynein Master-laskija. Hänellä on lukuisia voittoja, hopeinen kristallipallo ja maailmanmestaruus.

Jarmo Kalpala

Kirjoittaja on Eino Kalpalan poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset