Sakari Kaitala 1932–2022

Diplomi-insinööri

Sakari Kaitala

17.9. 2:00

Diplomi-insinööri Sakari Kalle Kaitala kuoli kesäasunnollaan Espoon Nuuksiossa 26. heinäkuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Kuorevedellä 21. huhtikuuta 1932.

Kaitala oli opettajaperheen poika. Koko perheen elämä muuttui isän kaaduttua jatkosodan alussa. Kaitala omaksui vastuunkantajan roolin, joka säilyi hänessä koko elämän ajan.

Matemaattisesti lahjakas ja ahkera Kaitala pääsi Mäntän yhteiskoulun jälkeen opiskelemaan Teknilliseen korkeakoulun konetekniikan osastolle, jossa hän aloitti 1952 asepalveluksensa jälkeen. Helsingissä opiskellessaan hän tapasi tulevan puolisonsa Ritvan, jonka kanssa hän ehti olla naimisissa 63 vuotta.

Kaitala aloitti työuransa Oy Huber Ab:llä vuonna 1956 suunnitteluinsinöörinä. Hän oli Oulu Oy:n palveluksessa 1961–1963 kunnossapitoinsinöörinä, jonka jälkeen hän toimi Oy Teollisuus Huber Ab:n johtajana vuoteen 1971 asti.

Vuonna 1971 Kaitala perusti kollegojensa kanssa Projekti-insinöörit Oy -nimisen insinööritoimiston. Hän toimi nopeasti laajentuneen myöhemmin PI-Yhtiöiksi kutsutun konsernin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana eläköitymiseensä asti vuoteen 1992. Sakari osallistui aktiivisena osakkeenomistajana yhtiön toimintaan eläkkeeltäkin ja oli primus motor PI-Yhtiöiden myynnissä pääomasijoittajalle vuonna 1999.

Johtajana Sakari oli monipuolisesti ja laaja-alaisesti tietoa keräävä, analyyttinen, pohtiva ja päättäväinen. Kollegat kuvasivat Sakkea idearikkaaksi innostujaksi. Hän mm. raivasi tietä uudenlaiselle suunnittelutoimistojen ja asiakkaiden väliselle strategiselle ulkoistusyhteistyölle.

Sakari näki jo aikaisin tietotekniikan mahdollisuudet konsulttialalle. PI-Yhtiöt otti ensimmäisenä merkittävänä suunnittelutoimistona Suomessa käyttöön mm. tekstinkäsittely- ja CAD-järjestelmiä.

Työnsä ohella Kaitala koulutti seuraavaa insinöörisukupolvea ja toimi useissa luottamustehtävissä. Hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan ritarimerkki itsenäisyyspäivänä 1987.

Läheiset tunsivat Sakken anteliaana ja heidän asioistaan kiinnostuneena.

Eläkkeellä Sakari matkusti Ritvan kanssa laajasti. Erityisen rakas hänelle oli Espoon Nuuksiossa sijaitseva vapaa-ajan asunto, jossa koko perheellä oli aina jotain tekemistä. Sinne valmistui juuri ennen hänen menehtymistään viisireikäinen frisbeegolf-rata.

Kimmo Kaitala

Sakari Nikkanen

Kirjoittajat ovat Sakari Kaitalan poika ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset