Eero Helkkula 1925–2022

Pääkirjoitustoimittaja

Eero Helkkula

18.9. 2:00

Pääkirjoitustoimittaja, valtiotieteiden maisteri Eero Helkkula kuoli 16. elokuuta 2022 Helsingissä 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt Pyhärannassa 11. heinäkuuta 1925.

Helkkula teki päätyönsä Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajana erikoisalanaan talous ja talouspolitiikka. Hänen kolumnejaan julkaistiin pitkään lehden Taloustiistai-sivulla. Hän kirjoitti 1970-luvulla Arvo Paperi -nimimerkillä artikkelisarjaa, jossa valisti ja kannusti esimerkein lukijoita tekemään pörssisijoituksia.

Helkkula syntyi Pyhärannassa viljelijäperheeseen ja kävi oppikoulua Uudenkaupungin lyseossa. Poikkeuksellisen lahjakkuutensa vuoksi hän sai siirtyä kansakoulusta suoraan keskikoulun kolmannelle luokalle. Opintie katkesi jatkosodan aikana, kun hänet toiseksi nuorimpana ikäluokastaan lähetettiin rannikkotykistöön palvelemaan maataan.

Kotiväki odotti Eeron ryhtyvän maanviljelijäksi. Tilakin oli hänelle valittu, mutta hän halusi toisenlaisen ammatin. Sodan jälkeen hän suoritti ripeästi ylioppilastutkinnon. Opiskeltuaan ensin kotimaista kirjallisuutta arvosanan verran hän kirjautui Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan, josta valmistui valtiotieteiden maisteriksi 1951.

Helkkula sai työpaikan pääesikunnan tiedotusosastolta ja tapasi tulevan vaimonsa Anni Kaarina Palmun. He avioituivat 1951, ja heille syntyi kolme lasta: Mauri, Mervi ja Vesa. Helkkula työskenteli toimittajana 1950-luvulla Ilta-Sanomissa ja Uudessa Suomessa. Hän siirtyi 1961 Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimitukseen. 1960-luvun alkupuolella hän toimi Savonmaan päätoimittajana Savonlinnassa, mutta halusi palata Helsingin Sanomiin, jonne päätoimittaja Teo Mertanen otti hänet tyytyväisenä takaisin.

Helkkula seurasi tarkkaan talouden tapahtumia ja oli lukenut jo ennen muun perheen heräämistä kaikki kantajan postiluukusta vaivoin tunkemat sanomalehdet. Hän luonnosteli usein pääkirjoituksia kotonaan ennen töihin lähtöä ja joutui välillä toteamaan, että muut aiheet ajoivat ohi pääkirjoitussivulla. Hän ei ollut siitä moksiskaan vaan valitsi uuden aiheen.

Kotona illalla Helkkula luki ulkomaisia talouslehtiä. Hänellä riitti silti aikaa leikkiä lastensa kanssa ja huolehtia heistä. Hän oli näille ja seitsemälle lastenlapselleen esikuva, joka oli aina valmis parhaansa mukaan neuvomaan ja auttamaan muita.

Helkkula toimi aktiivisesti Nuorsuomalaisessa sanomalehtimiesyhdistyksessä sekä Taloustoimittajissa ja hoiti pitkään yhdistysten osakesalkkuja. Hän oli Pihlajamäkiseuran puheenjohtaja ja toimi Lions-klubissa eri tehtävissä.

Helkkula ei tehnyt itsestään numeroa. Arvostettu ja korkean tason kontakteistaan tunnettu Helkkula oli pikemminkin vetäytyvä kuin itseään korostava tähtitoimittaja. Kollegat, ystävät ja sukulaiset toistivat kuin yhdestä suusta merkkipäivinä ja muistotilaisuudessa, että Eero oli todellinen vanhan ajan herrasmies.

Risto Uimonen

Mauri, Mervi ja Vesa Helkkula

Kirjoittajat ovat Eero Helkkulan työkaveri ja ystävä sekä lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset