Pirkko Hankala 1927–2022

Opettaja, kanttori-urkuri

Pirkko Hankala

22.9. 2:00

Opettaja, kanttori-urkuri Pirkko Hankala kuoli Helsingissä Suursuon sairaalassa 9. syyskuuta 2022. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Hämeenkyrössä 17. heinäkuuta 1927.

Hankala syntyi Hämeenkyrön pikkupappilassa. Knuuttila oli hänen lapsuudenkotinsa. Isä Erkki Edvard kuoli Pirkon ollessa 9-vuotias. Armovuoden jälkeen perhe muutti Hämeenkyrön alakoululle, jonka opettajaksi äiti Kyllikki siirtyi.

Koulut Hankala kävi Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa. Hän valmistui ylioppilaaksi Tampereella. Ensin Hankala suuntasi talouskouluun mutta hakeutui sitten opettajapulan vuoksi opiskelemaan Turun opettajaseminaariin, josta valmistui 1952.

Hankalan haave oli ryhtyä kanttori-urkuriksi. Hänet valittiin Sibelius-Akatemian ensimmäiselle kanttoriurkureita valmistavalle kurssille. Hän oli ensimmäisiä Sibelius-Akatemiasta valmistuneita naispuolisia kanttoriurkureita. Ammattia hän ei päässyt harjoittamaan kuin satunnaisesti, sillä naisilla ei ollut pääsyä virkaan. Hän valmistui myös musiikinopettajaksi 1958.

Pirkko Hankala teki pitkän uran opettajana. Hän toimi sivutoimisesti musiikinopettajana mutta alaluokkien kanssa hän viihtyi parhaiten. Pirkko oli rakastettu opettaja. Siitä kertovat lukuisat oppilaat, jotka pitivät häneen yhä yhteyttä.

Vuosina 1966–1967 hän työskenteli Israelissa, kibbutsilla. Sillä oli iso merkitys Pirkolle. Hän ihastui Israelin kulttuuriin ja maisemiin ja solmi useita elämän mittaisia ystävyyksiä. Suomeen hän palasi huolehtiakseen äidistään.

Pirkko oli eläväinen, rakasti musiikkia ja kuvataiteita. Hän tunsi galleriat, ja moni taiteilija kuului hänen ystäviinsä. Pirkko oli aina apuna siellä missä tarvittiin.

Autoilu oli rakas harrastus. Pirkolle oli tärkeää päästä liikkumaan itsenäisesti ja käydä kulttuuritapahtumissa pitkin Suomea. Hankittuaan ensimmäisen kuplavolkkarinsa hän osallistui automekaanikkokurssille ja halusi viimeiseen autoonsa saakka tietää yksityiskohtaisesti, mitä huollossa tapahtui. ”Auto on tytön paras kaveri” oli yksi hänen lempilauseistaan.

Veljen perhe oli Pirkolle tärkeä. Hän myös kertoi usein mukavia tarinoita rakkaista oppilaistaan. Oppilaat olivat aktiivisesti Pirkkoon yhteydessä, soittivat ja lähettivät kortteja ja kirjeitä.

Pirkko asui viime aikoihin asti kotonaan Haagassa. Kesään saakka hän nousi reippaasti portaat kotiinsa kolmanteen kerrokseen. Ajokortista hän joutui luopumaan 93-vuotiaana.

Pirkko oli mainio ihminen, jota jäävät kaipaamaan myös monet, joita me läheiset emme tunne.

Eeva Sumiloff

Kirjoittaja on Pirkko Hankalan veljentytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset