Paavo Lounela 1940–2022

Teologi, ihmisoikeusaktivisti

Paavo Lounela

22.9. 2:00

Teologi ja aktivisti Paavo Lounela kuoli 2. elokuuta 2022 Lahdessa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Saarijärvellä 24. helmikuuta 1940.

Lounela vaikutti toiminnallaan sosiaalisen tasa-arvon sekä ihmis- ja vähemmistöoikeuksien kehittymiseen. Erityisesti hänet muistetaan panoksestaan Suomen romaniväestön yhteiskunnallisen aseman edistämiseen. Pappis- ja virkatyönsä lisäksi hän oli vahvasti mukana myös vapaassa kansalaistoiminnassa.

Lounela vihittiin papiksi 1965. Teologian opinnoista löytyi myös elämänkumppani Viena-Inkeri Sakari, jonka kanssa hän ehti olla naimisissa lähes 60 vuotta. Perheeseen syntyi kolme lasta.

Herttoniemen seurakuntapappina 1967 Lounela pääsi osallistumaan kirkon yhteiskunnalliseen koulutukseen, johon sisältyi harjoittelu teollisuudessa. Tämä koulutus merkitsi hänelle ikkunoiden avautumista yhteiskunnalliseen todellisuuteen. Sillä oli suuri merkitys hänen maailmankuvaansa ja ihmiskäsitykseensä.

Vuonna 1967 Lounela sai viran Tukholman suomalaisesta seurakunnasta. Hän tutustui työssään ruotsinsuomalaisten siirtolaisten sosiaalisiin ongelmiin, ja tällöin nousivat vahvasti esiin myös Suomesta muuttaneiden romanien ongelmat. Osa seurakunnan hallinnosta karsasti uudenlaista aktiivisuutta sekä Lounelan yhteiskunnallisuutta. Hänen virkaansa ei jatkettu kahden vuoden jälkeen. Lyhyen työttömyyden jälkeen hän sai viran Suomen suurlähetystön sosiaaliavustajana, jossa hän pääsi toteuttamaan juuri niitä asioita, joita oli seurakunnassa halunnut ajaa.

Perhe palasi Helsinkiin 1975, kun Lounelasta tuli Kriminaalihuoltoyhdistyksen toimistonjohtaja. Vuonna 1988 hänet valittiin Sosiaaliministeriön mustalaisasiain (nyk. romaniasiain) neuvottelukunnan pääsihteeriksi. Lounelan työ pääsihteerinä vakiinnutti neuvottelukunnan toiminnan ja vahvisti sen asemaa valtionhallinnossa.

Myös tässä työssä hän painotti tiivistä yhteistyötä romanien kanssa ja romanien itsensä mukaan ottamista asiantuntijoina. Hän on pitänyt tärkeimpänä saavutuksenaan romani-nimityksen käyttöönottoa virallisissa yhteyksissä ja tiedotusvälineissä. Lounela jäi varhennetulle eläkkeelle 1998.

Vuonna 2008 hänelle myönnettiin Paarkiba-tunnustus toiminnasta romanien aseman ja kulttuurin edistämiseksi.

Lounela oli aktiivinen kansalaistoiminnassa muun muassa Helsingin Emmauksessa, Amnestyn Lahden osastossa, Suomen kristillisessä rauhanliikkeessä sekä Kveekariyhteisössä, josta vuosien mittaan tuli hänen hengellinen kotinsa. Pappisvirasta hän luopui vuonna 1998. Hänen panoksensa oli merkittävä myös Lönnrotin suvun lähteiden arkistoinnissa ja julkistamisessa.

Lounelaa ajoi eteenpäin vahva yhteiskunnallinen omatunto, halu olla heikompien puolella.

Juhani Veikkola

Kirjoittaja on Paavo Lounelan ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset